Zanimljivosti

Linđovci u Salzburgu

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, FA Linđo iz Dubrovnika i udruge „Hrvatski san“ iz Salzburga, početkom lipnja u Salzburgu su održani „Dani hrvatsko-austrijske kulture i prijateljstva“ pod sloganom „Zajedno u Europi“.

Cilj projekta je bio promicanje kulturne suradnje i ugleda Hrvatske u prijateljskoj Austriji, promicanje hrvatskog kulturnog identiteta, te očuvanje i razvijanje hrvatske kulturne posebnosti u demokratskom i prijateljskom ozračju Republike Austrije, poglavito među Hrvatima koji su tamo pronašli svoj novi dom.
U kulturnom djelu programa nastupili su FA Linđo, KUD Sv. Kata iz Zemunika, ženska klapa „Skradinke“ iz Skradina, te austrijske folklorne skupine.

Program je održan na centralnom salzburškom trgu u Residentzplatzu, uz katedralu ispred zgrade Heimatwerka. Nakon nastupa svi sudionici programa iz Hrvatske zaplesali su zajednički ples s austrijskim folklornim grupama, na oduševljenje brojne publike. Predstavljena je i etno-modna revija hrvatske dizajnerice Gordane Zucić.

Zanimljiv nastup održan je sutradan u Freilicht muzeju, na otvorenom, gdje su svi sudionici predstavili dio kulturne baštine dviju zemalja pred gotovo više od 1200 posjetitelja.

U Salzburgu je uz predstavljanje juga Hrvatske, Dubrovačko-neretvanske županije i grada Dubrovnika, predstavljena i Šibensko-kninska županija, Zadarska županija, a također i općina Tomislavgrad iz Bosne i Hercegovine.

U županijsko-gradskoj delegaciji bili su Ivan Margaretić, Blaž Pezo, Marijeta Hladilo, Mato Franković, Maja Mozara i Dubravka Sarić.

Delegacije iz Hrvatske sudjelovale su i na radnom sastanku u Institutu der regionen Europe, čiji je član među ostalima i Dubrovačko-neretvanska županija. Predsjedniku instituta prof. dr. Franzu Schausbergeru, izneseni su prijedlozi za buduću gospodarsku i kulturnu suradnju Hrvatske i ostalih europskih zemalja. Razgovaralo se i o Linđovim projektima zaštite materijalne i nematerijalne baštine, za koje je Institut iskazao zanimanje i obećao potporu.

Velikim angažmanom Udruge „Hrvatski san“ iz Salzburga, poglavito predsjednice Vere Papić i njene obitelji za „Dane hrvatsko-austrijske kulture i prijateljstva“ u Salzburgu veliku zahvalnost duguje se zemlji domaćinu, Austriji, koja uvažava sve demokratske standarde vezane uz život stranaca – pa tako i Hrvata.

„Dane hrvatsko – austrijske kulture i prijateljstva“ u Salzburgu podupiru Dubrovačko-neretvanska županij, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik, te dubrovački gospodarstvenici.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. Francuzi okupirali Dubrovnik da spriječe njegov pad u ruske ruke

Dulist

MNOGIMA SE GADI Ova supernamirnica pomaže pri gubitku kilograma

Dulist

Znate li kojeg datuma se rodi najviše djece?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija