AktualnoUrednički izbor

LEGAZ PREDLAŽE ‘Otvorite’ ulaz za poslugu i omogućite pristup kupalištu ‘ispod Čingrije’

LEGAZ PREDLAŽE 'Otvorite' ulaz za poslugu i omogućite pristup kupalištu 'ispod Čingrije'

Građani žele da se obnovi raniji pristupni put do kupališta ‘ispod Čingrije’, tako da se ‘otvori’ nezakonito zazidan ulaz za poslugu te da se raščisti ‘crveni’ put, koji je potpuno obrastao u draču. Do tada, pristup do kupališta ‘ispod Čingrije’ će biti ovakav, kakav je sada – navodi Igor Legaz iz udruge Divlja liga vaterpolo dodavši kako će i dalje ustrajati u osiguravanju i održavanju stalnog, nesmetanog i neograničenog pristupa do kupališta ‘ispod Čingrije’, tako da građani ne trebaju biti zabrinuti.

Poslao je i nekoliko fotografija s popratnim objašnjenjima:
-Na fotografiji (prilog 1), na zidu (lijevo od znaka), vidi se da je nešto zazidano. Tu se, do prije dvadesetak godina, nalazio ulaz za poslugu. Na ulazu je bio stalno otvoren raštio.
Taj ulaz je vidljiv i na staroj fotografiji (prilog 2) zapadnog dijela đardina ville Melka Čingrije. Na toj fotografiji se vide i skale za krov od garaže (‘kule’), koje su, izgleda, uništene onda kad je zazidan ulaz za poslugu. Detaljnije informacije o zazidavanju ulaza za poslugu, a osobito o rušenju skala za krov od ‘kule’, mogao bi nam pružiti sugrađanin Hrvoje Španić, navodi Legaz te nastavlja:

-Na skici (prilog 3) ljubičastim je označeno mjesto gdje je taj ulaz za poslugu bio, a crvenim je označen put od ulaza za poslugu, do skala na obali (označeno plavim). Prije zazidavanja ulaza za poslugu, do kupališta ‘ispod Čingrije’, dolazilo se nesmetanim prolaženjem kroz ulaz za poslugu (ljubičasto) pa bi se išlo ‘crvenim’ skalama (stazom) i potom ‘plavim’ skalama.
Nakon zazidavanja ulaza za poslugu, do kupališta ‘ispod Čingrije’ se ide kroz glavni veliki dvokrilni raštio (označen žutim), zatim skalama (označeno bijelim), pa ‘plavim’ skalama – objašnjava te dodaje kako je Grad Dubrovnik, u nekoliko navrata ove godine, zaključavanjem ‘žutog’ raštila, uzaludno pokušavao spriječiti građane i turiste da dođu do kupališta ‘ispod Čingrije’. Posljednji put, to se dogodilo neposredno prije ‘svečanog čina’ potpisivanja ugovora davanja u zakup Vile Čingrije Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Županija je potom kompleks dala u podzakup Turističkoj i ugostiteljskoj školi.
Na fotografiji (prilog 4) snimljenoj prekjučer navečer, vidi se da je veliki dvokrilni raštio bio zaključan. Udruga ‘Divlja liga vaterpolo’, navodi Legaz, se pobrinula da glavni ulazni raštio od đardina ville Melka Čingrije opet bude otvoren, kao što se to vidi na današnjoj fotografiji (prilog 5).

-Udruga ‘Divlja liga vaterpolo’, usput, ukazuje na nevjerojatan ‘kiks’, koji se potkrao prilikom sastavljanja ugovora o zakupu poslovnog prostora. U al. 1. čl. 2. tog ugovora, ugovorne strane (Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija) suglasno utvrđuju da ugovorena zakupljena površina obuhvaća čest. zgr. 489 k.o. Dubrovnik [kuća koja se sastoji od suterena, prizemlja, prvog kata i potkrovlja ukupne površine 674.59 m²]. Ogroman pravni problem je taj da čestice zgrade 489 uopće nema u stvarnom upisniku za katastarsku općinu Dubrovnik. Villa Melka Čingrije je kuća koja je izgrađena na č.zgr. 489 k.o. Gruž i na č.zgr. 2514 k.o. Dubrovnik – zaključuje Legaz.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist