Županija

LASIĆ VIJEĆNICIMA ‘U dubokoj smo krizi, moramo sačuvati opstojnost Općine za buduće generacije!’

LASIĆ VIJEĆNICIMA 'U dubokoj smo krizi, moramo sačuvati opstojnost Općine za buduće generacije!'

U Cavtatu je održana 22. Sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle. U sklopu vijećničkih pitanja Juraj Magud, vijećnik HDZ-a pitao je što je s izgradnjom škole Cavtat nakon što je prošle godine riješeno zemljište na Rajkovom dolu.

Načelnik Lasić je istaknuo da su se zbog pandemije uzrokovane virusom COVID 19 , usporila realizacija projekta nove škole, ali prije tri tjedna je razgovarao s ministrom obrazovanja Fuchsom koji mu je dao obećanje da će ministarstvo sa značajnim iznosom sufinancirati izgradnju nove škole u Cavtatu. U idućih 30 dana dana se očekuje raspisivanje natječaja za izradu projektne dokumentacije. Također ima naznaka da će se dio izgradnje moći financirati iz sredstava koje je RH dobila od EU-a zbog novonastale situacije uzrokovane korona virusom, o čemu ga je izvjestio župan DNŽ.

Ljubica Brailo, vijećnica SDP-a, pitala je što je s uređenjem crkvice sv. Đurđa na Mećajcu, tko izvodi radove i imaju li isti odobrenje Konzervatora.

Načelnik Lasić je istaknuo kako Općina nije vlasnik te crkvice te da nije upoznat s tim projektom obnove.
Vlaho Mujo, vijećnik HSS-a, pitao je li općinska uprava zauzela stav oko zahtjeva udruženja konavoskih taksista koji traže ulazak u Cavtat zbog ukrcaja i iskrcaja gostiju, te da li će o tome raspravljati Općinsko vijeće. Također pitao je kada će početi projekt uređenja spomen kuće Nikolaša Skvičala koju su nasljednici darovali Općini.

Načelnik Lasić istaknuo je kako će o zahtjevu taksista raspravljati Općinsko vijeće na kojemu će se donijeti i konačna odluka.

-Što se tiče kuće, poštivati ćemo ugovor naravno, ali ćemo malo pričekati s investicijama, obzirom na financijsku situaciju – rekao je on.

Ivo Cvjetković, vijećnik HDZ-a rekao je kako je državna cesta Vitaljina – Karasovići u užasnom stanju te pitao kada će krenuti najavljena rekonstrukcija od strane Hrvatskih cesta. Pitao je i dokle se stiglo s realizacijom projekta kanalizacije u Moluntu.

-Što se tiče ugovora o projektiranju znam da je potpisan, nisam siguran je li predana dokumentacija za lokacijsku dozvolu, ali tražit ćemo očitovanje i temeljem ovog pitanja. Što se tiče Molunta naravno da će se nastaviti radovi,a ako ne uspijemo dogovoriti nastavak radova u Moluntu s Hrvatskim vodama Općina će to napraviti – odgovorio je načelnik.

Luko Šubašić, nezavisni vijećnik pitao je mogu li Konavle dobiti svoju lučku upravu te pitao zašto Molunat ne može biti granični prijelaz, makar sezonski.

Načelnik Lasić istaknuo je kako je takva inicijativa pokrenuta te je istaknuo kako se slaže da bi granični prijelaz trebao biti u Moluntu na čemu će inzistirati kod nadležnih tijela.

Srđan Meštrović, nezavisni vijećnik rekao je kako Županijska lučka uprava DNŽ ne radi dobro kontrolu obalnog pojasa, naročito u pogledu velikih jahti koje prazne septičke tankove noću, ostavljaju motore upaljene itd.

Pitao je i što je ulicama kneza Domagaja i Ante Starčevića, odnosno kada će se pristupiti njihovom uređenju.
Načelnik Lasić rekao je da je svjestan potrebe da se te ulice urede odnosno rekonstruiraju,ali na žalost kada je ta mogućnost postojala u financijskom smislu, spriječeni smo bili zbog potrebne ishođenja naknadne dokumentacije.

Načelnik je također, apelirajući na vijećnike istaknuo sljedeće:

-Mnoge smo projekte zaustavili, smanjili plaću općinskoj upravi, trgovačkim društvima i ustanovama kojih je osnivač Općina, za 30 posto. Ističem da smo u velikoj i dubokoj krizi, porez na dohodak je pao za 34 posto, porez na potrošnju za 80 posto, a boravišne pristojbe za čak 90 posto. Osjećam odgovornost i potrebu da Vam rečem kako smo svi odgovorni za opstojnost ove Općine, jer da nismo imali Općinu u proteklom periodu ne bi imali niti vrtiće, Dom umirovljenika, vodovode, kanalizaciju, ceste i svu ostalu komunalnu infrastrukturu koju danas posjedujemo kao ni hitnu pomoć i ostale zdravstvene usluge koje smo osigurali građanima. Dakle odluka koja je donesena od strane mojih prethodnika je bila ispravna što se pokazuje i u ovim teškim vremenima. Primjerice da smo i dalje dio ex Općine Dubrovnik te da je sve ove godine gradonačelnik bio Konavljanin ne bi postigli ni 10 posto od onoga što smo ostvarili u proteklih 27 godina. I zbog toga je prije svega potrebno sačuvati opstojnost Općine kako bi bila na usluzi svim budućim generacijama – rekao je Lasić.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist