Županija

Lasić: Komunalna naknada plaća se svugdje u svijetu pa i na područjima uz zračne luke

Lasić: Komunalna naknada plaća se svugdje u svijetu pa i na područjima uz zračne luke

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić putem svog Facebook profila odgovorio je na anonimno pismo naslovljeno na njega i njegove suradnike, a u kojem se anonimna osoba pita po kojem ključu obračunavaju komunalnu naknadu.

Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

– Postojala je dvojba trebam li uopće odgovoriti na Vaše pismo jer samo po sebi anonimno pismo (grč. Anonymos – bezimen, bez potpisa, nepotpisan; nepoznat) pisano je u pravilu kako bi nekoga ranilo, povrijedilo, denunciralo (lat. denuntiare – dostaviti sudu, potkazati, optužiti, javno izreći optužbu protiv jedne ili više osoba, često u obliku klevete i korišteno radi osobnih motiva) i takvo je pismo najbolje rasparati i baciti u koš jer ono samo po sebi truje. Naravno, nekada je u nemoći pošiljatelj prisiljen poslati anonimno pismo jer se boji moćnika, osvete ili nečega sličnog. Priznat ćete, poštovani prijatelju, kako moj habitus (lat. habitus – držanje, svojstvo, izvanjska pojava) ne odaje takvoga moćnika te Vam zamjeram što mi se osobno niste obratili. Međutim, živimo u vremenu kada je najlakše na nekoga pokazati prstom i ostati anoniman ili, kako to danas kažu imati, nick (int. lažno ime koje netko rabi kada se predstavlja u komunikaciji preko interneta), te svojim komentarima cipelariti osobu s kojom se ne slažete najčešće u političkom, nacionalnom ili vjerskom smislu. Nažalost, to je jedna od lošijih tekovina interneta, mogli bismo i ovako reći: prije kada bismo u susjedstvu imali neuravnoteženu osobu, s tom je osobom problem imalo susjedstvo, a danas, kada imamo internet, cijeli svijet ima problem. Takve osobe nisu svjesne činjenice da je učinjeno zlo drugome, učinjeno zlo i sebi. Međutim, ostavimo to po strani, pokušat ću odgovoriti na Vaše pismo po točkama kako slijedi:

1) Komunalna se naknada naplaćuje prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 68/18, 110/18, 32/20). Sukladno članku 95. navedenog Zakona, jedinice lokalne samouprave donose odluku o komunalnoj naknadi kojom se određuju, između ostaloga, područja zona u kojima se naplaćuje komunalna naknada, koeficijenti zone za pojedine zone kao i koeficijenti namjene. Aktualnu je Odluku o komunalnoj naknadi Općina Konavle donijela na sjednici Općinskog vijeća 29. studenoga 2018. godine i objavljena je u Službenom glasniku Općine Konavle broj 11/18.

2) Izmjerene površine često ne odgovaraju stanju u zemljišnim knjigama, najčešće su neusklađenosti zemljišnih knjiga s trenutačnim stanjem (poput nadogradnje kuća, izražavanja tlocrtne površine i slično). Izmjerene su površine precizne jer su izmjerene na terenu, a naknadno su još reducirane za debljinu zidova. Na površine, kao i ostale stavke iz Rješenja obvezi plaćanja komunalne naknade moglo se žaliti u roku od 30 dana od dana primitka rješenja.

3) Mjerenje je radio Geodetski zavod Rijeka prema javnoj nabavi. Obavijest o nadmetanju za nabavu usluga terenske izmjere objekata i izradu obrazaca za potrebe evidencije komunalne naknade Općine Konavle na području dijela Općine Konavle, evidencijski broj nabave: JNM 9/18, objavljena je u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske (EOJN), 3. kolovoza 2018. godine, broj objave: 2018/S OF2-0021219. Nakon provedenog postupka s odabranim ponuditeljem sklopljen je ugovor o javnoj nabavi usluga. U skladu sa Zakonom o javnoj nabavi (NN 120/16), obavijest o dodjeli ugovora objavljena je u EOJN 26. listopada 2018.godine, broj objave: 2018/S OF3-0029693.

4) Zaposlenici Geodetskog zavoda Rijeka obavljali su mjerenja na terenu uz dopuštenje vlasnika. Ako vlasnik nije bio prisutan, površine su izračunate pomoću ostalih raspoloživih sredstava (zemljišni izvadak, postojeći geodetski snimak, DOF i slično).

5) S obzirom na to da ste pismo poslali anonimno, ne mogu provjeriti kako se na Vaš posjed ušlo tj. jeste li Vi ili netko od ukućana bili prisutni na mjerenju ili je mjerenje obavljeno na jedan od načina iz prethodnog pitanja tj. vaše konstatacije.

6) Proširenje naplate komunalne naknade nije povezano s kanalizacijom niti je kanalizacija uvjet za plaćanje komunalne naknade.

7) PITANJE: Što ste napravili za Močiće ili Čilipe? Mislim da nije potrebno nabrajati jer ako to ne vidite pored zdravih očiju, ja Vam tu ne mogu pomoći. Međutim, moramo istaknuti da se upravo iz prihoda od komunalne naknade održavaju nerazvrstane ceste, javna rasvjeta, zelene površine, objekti predškolskog sadržaja, igrališta, nogostupi, itd., a sve navedeno i postoji na području vaših mjesta. Zanimljivo, sve donedavno komunalna naknada naplaćivala se godinama samo za Cavtat, Zvekovicu i Obod i iz toga su se osnovna sredstava raspoređivala i na ostala mjesta u našoj Općini. Tada se niste bunili. Ili se možda varam?

Ponovo, s obzirom na to da se niste usudili potpisati, ne možemo znati tko je Vaš susjed pa ne možemo ni provjeriti. Međutim, za sve dostavljene podatke od Geodetskog zavoda Rijeka poslana su rješenja. Spomenut ćemo i da se znalo dogoditi da u prostorije Općine dođe netko od mještana tvrdeći da „jedini on u ulici plaća“ samo da bi se uvidom u evidenciju otkrilo da cijela ulica plaća.

9) Izmjeru površina treba platiti i proširenje se obavlja u etapama. Nakon proširenja na Čilipe, Močiće i Grudu slijedi proširenje na Molunat i ostatak Konavala osim rubnih naselja koja su Odlukom o komunalnoj naknadi oslobođena plaćanja.

10) Komunalna naknada, pod različitim nazivima (porez na imovinu i sl.), plaća se svugdje u svijetu pa i na područjima uz zračne luke širom Europe i svijeta. Sigurno da blizina zračne luke ili ceste donosi neke nepogodnosti, ali istovremeno donosi i pogodnosti. Iste nepogodnosti i pogodnosti blizina zračne luke nosi već 60 godina. Živim uz samu cestu, a i buka zrakoplova je poprilična, no nikada se nisam na to žalio jer sam svjestan što za sve nas znači zračna luka. Predlažem da pitate starije stanovnike (pretpostavljam da ste mlađa osoba) Močića kako se živjelo prije nego je izgrađena zračna luka i od čega su živjeli. Možda od ekološke poljoprivrede koju sa žalom spominjete. Stvarno žalim što ne mogu vidjeti Vaš vrt.

Na kraju, vidim da upotrebljavate riječ seljak u pejorativnom (lat. Peior – još gore) značenju što nije lijepo. Pretpostavljam da ste i Vi kao i ja podrijetlom seljak, a ako i niste, onda ste najvjerojatnije rođeni od roditelja seljačkih korijena i ne biste se trebali sramiti ili pak pogrdno govoriti o selu i seljacima koji su često u povijesti bili savjesniji i svjesniji dio naše populacije od onih koji su prebivali u gradovima (molim da mi ovu konstataciju ne uzme za zlo naš urbani dio stanovništva). Nadalje, kažete da su moji dizaličari iz Gornje Bande i da su to sela iz kojih potječem. Točno, potječem iz tih sela i to uvijek ističem s ponosom jer se nemam čega sramiti. Isto tako, sebe smatram integralnim Konavljaninom, za mene su sva mjesta u našoj Općini ista i Konavle ne želim i neću dijeliti na Gornju i Donju Bandu, a tko to radi, misli zlo Konavlima. Upravo sam zato, anonimni prijatelju, sa svojim kolegama iz Močića, Čilipa, Grude, Dubravke, Molunta, Pridvorja, Cavtata i ostalih mjesta pobijedio u prvom krugu proteklih izbora s apsolutnom većinom i to u svim mjestima, a ponajviše onima u kojima se naplaćuje komunalna naknada. Međutim, isto tako neću kriti svoj stav u odnosu na brda, Dubravku, Vitaljinu i ostala periferna mjesta jer je tamo život zasigurno teži u odnosu na moj i Vaš unatoč buci, benzinu i kerozinu s kojima se nosimo. Navedenim mjestima trebamo solidarno pomagati kako bi ljudi opstali i ostali na svojim ognjištima. Volio bih Vas pitati jeste li malo pretjerali s četiri tone kerozina prilikom polijetanja zrakoplova? Također, nadam se da nećete zamjeriti što sam Vaše pismo objavio u cijelosti, uostalom vidim da ste ga dostavili na niz adresa i ono više nije osobne namjene pa ga mogu publicirati.

I što na koncu reći – zahvaljujem Vam na dobrim željama, a Vama želim snagu da se idući put javite pod punim imenom i prezimenom.

S osobitim poštovanjem – stoji u potpisu Božo Lasić.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist