Zanimljivosti

‘LAKO JE VAMA POMORCIMA’ Svi koji su osjetili okus soli znaju te zgode

'LAKO JE VAMA POMORCIMA' Svi koji su osjetili okus soli znaju te zgode

Kupite knjigu pa saznajte – odgovorio je autor Đurica Štaka na upit koje je sve zgode odlučio staviti u svoju knjigu ‘Lako je vama pomorcima – Priče iz kanižele’, koju je predstavio s predsjednikom Društva dubrovačkih pisaca Borisom Njavrom u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u ponedjeljak navečer.

– Do ideje je došlo tako što sam čitao knjigu jednog pravnika iz Rijeke koji je opisivao šaljive zgode riječkih pomoraca. I onda mislim se, trebalo bi napraviti nešto slično za Dubrovčane. Smatram da je naša tradicija jednaka, ako ne i veća nego riječka, a malo je toga napisano o pomorcima. Na neki način autobiografski prati moju karijeru, ali sve su to šaljive zgode iz pomoračkog života. Mislio sam knjizi dati naslov samo ‘Lako je vama pomorcima’, onda mi je prijatelj rekao da dodam ‘priče iz kanižele’, i prihvatio sam njegov savjet. Taj čovjek je inače moj najbolji prijatelj, inače nije autor, ali predložio mi je neke ideje, sjetio se nekih događaja i pomogao mi u svemu tome. Kanižela je inače brodski hodnik. Definitivno je danas biti pomorac dosta složenije, napreduje tehnologija, ali prilagođavamo se – priznaje Štaka, dugogodišnji pomorac i kapetan na raznim brodovima, a svojom zbirkom kratkih priča koja sadrži anegdote iz života pomoraca, sjećanja na dane srednje škole, fakulteta, kadeture i pomorstva, podijelit će s dubrovačkom publikom što sve stoji iza one poznate izreke ‘lako je njemu, on je pomorac’.

– Kako je cijela ova priča krenula? Lako je vama pomorcima je zbirka sjećanja, zbirka anegdota, zgoda jednog od dubrovačkih pomoraca. Svi koji su more i okus soli osjetili znaju te zgode i bit će im zanimljivo neka imena pročitati jer Đurica je dosta hrabro i prijateljski spominjao konkretna imena u konkretnim zgodama – rekao je Njavro pri predstavljanju knjige, a prepričavajući neke od anegdota iz knjige nagovorio je i Štaku da podijeli svoja iskustva iz pomoračkog života.

– U neka doba čujem lupnjavu po mojim vratima, i otvaram i pitam tko je. Čujem barbu kapetana kako kaže otvori otvori, pomozi mi. Kaže on, izbaci ih vanka. Pitam ga koga, barba? Onu dvojicu iz moje kabine, kaže. Ispostavilo se, nije barba dobro gledao, i dovukao je dva muška u kabinu – ponešto nevoljko je ispričao Štaka o ‘nezgodi’ u Indoneziji.

Sav prihod od knjiga vrijednih 50 kuna po primjerku namijenjen je Udruzi Dva Skalina.

– Naš proračun je skoro milijun kuna godišnje, za plaće, za režije, za dnevni boravak. Uz dnevni boravak, što je glavna djelatnost naše udruge, otkad je napravljena nova zgrada na Medarevu Centra za djecu s poteškoćama u razvoju, smo krenuli s radom tako da trenutno imamo 40 djece koja dolaze kod nas na terapije, a to iziskuje jako velika sredstva. Puno nam to znači, inače svaku spajalicu kad je spis gotov skidamo pa je vraćamo, kuverte u kojima stvari nosimo vraćamo. Bezgranično nam to znači jer bez sredstava nažalost ne možemo ništa. Džaba ljubav ako nema sredstava – rekla je tajnica udruge Anita Šetka, a Štaki je uručila i simbolični poklon od strane udruge. Naglasila je da je Đurica Štaka od početka namjeravao donirati sav prihod od knjige te joj je drago da se odlučio upravo za Udrugu Dva Skalina.

Predstavljanje knjige organizirali su Društvo dubrovačkih pisaca, koje ju je i izdalo, i Dubrovačke knjižnice Dubrovnik.

 

Pročitajte još

[FOTO] Pridvorska folklorna skupina zabalala u Gradišću i Beču

Dulist

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist