Sport

Lagan ždrijeb u skupini donijet će Jugašima teškog protivnika u četvrtfinalu Lige prvaka

Lagan ždrijeb u skupini donijet će Jugašima teškog protivnika u četvrtfinalu Lige prvaka

Prije nekoliko dana održan je ždrijeb skupina preliminarne faze LEN Lige prvaka, elitnog ranga natjecanja za vaterpolske klubove na ‘Starom kontinentu’. Jasno, VK Jug Adriatic osiguranje ponovno se našlo u ždrijebu te će ponovno biti među glavnim favoritima za odlazak do samoga kraja. Posljednji se put dubrovački velikan okitio naslovom europskog prvaka prije pet godina slavivši u finalu protiv Olympiacosa rezultatom 6:4. Trebat će se mnogo toga poklopiti da jugaši i peti put u svojoj povijesti postanu europski prvaci. Kladionice ne predviđaju da bi se to moglo tek tako dogoditi, a kao najveće favorite ističu talijanski Pro Recco i mađarski Ferencvaroš, posljednja dva pobjednika LEN Lige prvaka.

Težak put Jadrana
Jug je smješten u skupinu B zajedno s Pro Reccom hrvatske vaterpolske ikone Sandra Sukna, Hannoverom, Marseilleom, Steauaom, Spandauom te s dva kvalifikanta čija će se imena znati naknadno. Među tim prolaznicima iz tih kvalifikacija mogu se pronaći i Mladost te splitski Jadran. Splićani svoj dio kvalifikacija igraju u Podgorici od 22. do 26. rujna zajedno s još šest ekipa, a za prolazak u drugu rundu morat će biti među četiri prvoplasirane momčadi. Ondje će, pak, u skupini od četiri morati biti među najbolje dvije ekipe, a onda tek slijedi i završna kvalifikacijska runda za definitivan prolazak u skupinu Lige prvaka. Težak put…
Jedino bi Hannover mogao zaprijetiti
Vratimo se na jugaše. Skupina, koliko god se čini nezgodnom, ne bi trebala predstavljati probleme dubrovačkom klubu koji će ove sezone probati nadmašiti posljednje dvije kada su uhvaćena dva peta mjesta (porazi u četvrtfinalima od Brescije i Ferencvaroša). Pro Recco, aktualni europski prvak (u finalu svladali Ferencvaroš 9:6), označen je kao favorit skupine B, a Jug je automatski došao na mjesto favorita broj 2. Od ostalih klubova, jedino bi ponajboljoj hrvatskoj momčadi mogao zaprijetiti Hannover koji je posljednjih sezona stekao kontinuitet u Ligi prvaka – posljednje dvije kompletirane sezone okončali su u četvrtfinalu. Stoga, ne radi se o bezazlenoj ekipi, no Jug je nešto bolji, a to će trebati pokazati i u vodi nadolazeću jesen. Ostali klubovi (Marseille, Steaua, Spandau) najmanje rang su iza jugaša koji ne bi trebali imati problema u svladavanju tih ekipa.

Ferencvaroš, Olympiacos ili Barceloneta u četvrtfinalu
Dakle, prolazak na Final Eight, odnosno, u četvrtfinale ne bi trebao biti upitan, no što onda? Onda slijedi niz redom jakih imena koji mogu doći na megdan Jugu, poput Ferencvaroša (posljednje dvije sezone igrali finale, sezonu 2018./19. osvojili), Olympiacosa (prije tri godine prvaci, prije dvije viceprvaci) i Barcelonete (uvijek im malo nedostaje do postolja, posljednji put na krovu Europe prije sedam godina). Osim navedenog trojca, u toj skupini A još će se naći Dinamo Tbilisi te srpski dvojac, Novi Beograd i Radnički iz Kragujevca, uz dva kvalifikanta.

Prvo mjesto u skupini širom otvara vrata polufinala
Jug će morati biti prvi u svojoj skupini, dakle, ispred Pro Recca ako želi izbjegnuti navedeni trojac jakih europskih momčadi. Prvoplasirani se križaju s četvrtoplasiranima, a drugoplasirani s trećeplasiranima. Neće biti nimalo lagano grupnu fazu završiti ispred kluba koji je tijekom povijesti devet puta podizao trofej namijenjen pobjedniku Lige prvaka. Sreća se nasmiješila jugašima što se tiče skupine, no u četvrtfinalu vrlo vjerojatno predstoji težak protivnik. Prvo mjesto u skupini širom bi otvorilo vrata polufinala. Za tu prvu poziciju morat će se dodatno pomučiti, no neće to biti nemoguća misija, kad se pogleda kakvu Jug ima momčad, prožetu mladošću i iskustvom. Puno očekujemo od grčkih igrača koji su nedavno stigli do olimpijskog srebra, Stylianosa Argyropoulosa i Alexandrosa Papanastasioua. Utakmice s Pro Reccom bit će najvažnije za rasplet ovosezonske Lige prvaka.

Pročitajte još

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist

Jakov Bjeloš, Marino Maslać i Bruno Šimunović u dresu Hajduka osvojili međunarodni turnir

Dulist

HRVATSKI KUP STOLNOG TENISA ‘Pituri’ pobjedom protiv zagrebačkog Marathona prošli u finale

Dulist