Grad

Laburisti: Dubrovačkom dogovoru bliži se rok trajanja

Laburisti: Dubrovačkom dogovoru bliži se rok trajanja

Klub gradskih vijećnika stranke Hrvatski laburisti – stranka rada uputio je priopćenje u kojem se osvrću na jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

”Završila je još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća. Od subote u 10 do skoro u 21 sat. Uz brojne točke dnevnog reda, čak 51. Ponosni na naš amandman o taksistima kojim je dio sugrađana i dalje ostao na svom poslu. Omogućili svima onima koji su neopravdano zakinuti u prethodnim natječajima dobivanje dozvole za obavljanje autotaksi prijevoza u cestovnom prometu Grada Dubrovnika. Na kraju prijedlog našeg Kluba prošao je jednoglasno iako smo na početku sjednice za uvrštenje u dnevni red dobili potporu 14 od 23 prisutne vijećnice i vijećnika. Brojni pozivi nakon sjednice Gradskog vijeća najbolja su nam nagrada.

Određene se stvari u Gradskom vijeću mijenjaju jer smo kao oporba zajedno s kolegama s Kandidacijske liste grupe birača Srđ je Grad i kolegom Gjajom uspjeli u naumu sazivanja tematskih sjednica o Regionalnom ustroju, ali i o odnosu Društva prijatelja dubrovačke starine i Grada Dubrovnika. Zahtjev o DPDS-u potpisalo je 11 vijećnika. Drago nam je što su i drugi vijećnici prepoznali važnost subvencije autobusnog prijevoza što je za nas puno važnije od avionskih karata i cestarina za autoput. Taj smo prijedlog gradonačelniku uputili na prošloj sjednici, a na ovoj i ponovili.

S druge strane ne možemo biti sretni što je s 13 glasova članova Dubrovačkog dogovora (HDZ, HNS, SDP, HSS, HSP-AS i HSU) prošao rebalans proračuna. Uzalud je bilo upozoravati što se za 300 tisuća kuna smanjuje iznos za pučku kuhinju, za 150 tisuća kuna skrb o stradalnicima Domovinskog rata, za 70 tisuća kuna nagrađivanje najuspješnijih učenika…. Posebno što će na proračun utjecati činjenica da sredstva od ulaznica na zidine zbog suspenzije Zakona o zidinama odlukom Ustavnog suda neće u dogledno vrijeme biti dio gradskog proračuna. A dobro se zna stav nas troje vijećnika o tome da je Zakon o zidinama ili Lex Vlahušić neustavan i da gradonačelnik neopravdano računa s tim novcima u proračunu. Spominje se u rebalansu i sredstva za dovršenje projekta Ilijine glavice i to u iznosu od jedan milijun i 130 tisuća kuna, iako je projekt slavodobitno otvoren neposredno pred izbore. Zar tada nije bio gotov?

Nismo mogli podržati ni izvješće gradonačelnika za drugu polovicu 2013. godine jer od izjave da je “Pelješki most iluzija za budale”, došli smo do toga da je gradonačelnik osobno kontaktirao konzultante predstudije izvodljivosti Pelješkog mosta i da je “zadovoljan njihovim radom”. Gradska uprava hvali se transparentnošću, ali usprkos službenom zahtjevu, Ured za financije uskratio nam je informaciju o stvarnim troškovima večere od Kandelore na kojoj je bilo oko 600 uzvanika. U javnosti se prošlih godina špekuliralo o iznosu od 400 tisuća kuna, a ovogodišnja večera od Kandelore je bila rekordna po svim pokazateljima. Priznao je to i sam gradonačelnik. Nejasna nam je i podjela sredstava za promidžbu lokalnim medijima koju je Dulist otkrio proteklih dana. Sa zanimanjem čekamo izvještaj o utrošenim sredstvima gradske uprave za medije u izbornoj 2013. godini.

Po prvi put smo se u Gradskom vijeću suočili s toliko spominjanim slučajem “Garaže na Ilijinoj glavici”. Prihvaćeni prijedlog našeg Kluba o rješavanju pitanja Garaže, pokazuje našu odgovornost i spremnost za sudjelovanje u rješavanju ovog za Grad iznimno velikog problema. Od sada će građani znati za svaki detalj pregovora, a učinit  ćemo sve da u konačnici svi oni koji su sudjelovali u nečasnim radnjama oko slučaja Javne garaže na Ilijinoj glavici budu procesuirani. Prihvaćen je naš prijedlog da svi Klubovi vijećnika daju po jednog predstavnika u tijelo koje će s gradonačelnikom sudjelovati u razgovorima s investitorom (Midia grupa). Uz to je i osvojen zahjev da se na svakoj sjednici Gradskog vijeća izvjesti vijećnike o trenutnom stanju jer je investitor pokrenuo arbitražni postupak i tuži Grad za 261 milijun i 688 tisuća kuna.

Imali smo i nekoliko konkretnih prijedloga oko socijalnog programa Grada Dubrovnika, a odnosi se na beskućnike u hotelu Vis 2 i osobe sa psihosocijalnim smetnjama. Resorni pročelnik je naglasio kako su svjesni tih problema. Vidjet ćemo što će se poduzeti.

Po prvi put smo našim djelovanjem u Gradskom vijeću konkretno pomogli našim sugrađanima. Sigurni smo da će ovakvih prilika biti sve više jer – Dubrovačkom dogovoru približava se rok trajanja!”

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist