Grad

KUNICA I RAGUŽ „Građani, udomite životinje sa Žarkovice!“

KUNICA I RAGUŽ „Građani, udomite životinje sa Žarkovice!“

U siječnju kreće izgradnja novog azila. Sredstva su osigurana u Proračunu za 2016. godinu, ispunjeni su svi standardi propisani zakonom i odabran je izvođač radova. Novi azil na Žarkovici moći će primiti od 120 do 150 pasa -izjavio je na današnjoj konferenciji za medije zamjenik gradonačelnika Željko Raguž.

– Paralelno s izgradnjom azila tražimo lokaciju izvan grada kao trajni azil većeg kapaciteta. Postojeći azil na Žarkovici je nelegalan, ne udovoljava zakonskim propisima. U gradu smo skučeni prostorom, a Dubrovačko primorje nam apsolutno odgovara. Ako se utvrdi adekvatna lokacija koja bi zadovoljila Grad, mi smo svakako otvoreni za dogovor. S načelnikom Nikolom Knežićem postojali su inicijalni razgovori, ali nismo išli u detalje. Ako se nađe adekvatna zemlja, to ide vrlo brzo – istaknuo je Raguž.

Dodao je kako je Grad uvijek podržavao rad azila, ‘iako su gore bez ikakvih sankcija ili ijedne kune susjednih općina dostavljani psi od Prevlake do Neretve’.

– Iako je većina pasa na Žarkovicu dolazila iz ruralnog područja, jako je teško bilo utvrditi radi li se u psima iz drugih općina. Kao dobar domaćin išli smo na fini način i pitali smo ih žele li se uključiti. Na sastancima to nekad bude i potvrdno, ali kad treba platiti u gradsku blagajnu, uvijek bude nula. Vidjet ćemo kako ubuduće iznaći sredstva kako bi i drugi sudjelovali – rekao je Raguž.

Osvrnuo se i na nedavnu ‘selidbu’ kučaka sa Žarkovice u druge azile.
– Životinje ne premješta ni Grad ni gradonačelnik ni Sanitat, već se postupa po rješenju Veterinarske inspekcije. Može netko reći da su rješenja postojala i prije. Jesu, ali je ovaj put podnesen optužni prijedlog protiv Grada Dubrovnika, Sanitata i Društva za zaštitu životinja. Na ovaj način se poštuje zakon. Pravi ljubitelji životinja trebali bi misliti nalazi li se životinja u adekvatnim uvjetima u Dubrovnik, Puli ili Zagrebu. Rješenjem je rečeno da je naš azil neadekvatan pa bi se svaki borac za prava životinja trebao zalagati da životinje budu i nekom drugom gradu, gdje će biti u adekvatnim uvjetima – objasnio je Raguž, najavivši odlučnu primjenu gradske Odluke o držanju kućnih ljubimaca, za koju je priznao da je Grad dosad nije striktno provodio, odnosno naplaćivao kazne.

– Početkom ove godine svaki dan će komunalni redar s veterinarom, kojeg ćemo uzeti kao vanjskog suradnika, paziti upravo da se odluka provodi. Bili smo u pat poziciji, ali tome je sad kraj. Kazne su od 500 do 10000 kuna. Nadamo se da nakon uvedenih mjera više nećemo govoriti o višku pasa na Žarkovici – ustvrdio je Raguž.

Direktor Sanitata Vedran Kunica naglasio je kako su volonteri na Žarkovici jako bitni za Grad, koji im je zahvalan za njihov rad.
– Društvo je kao udrugu osnovao manji broj građana i kao takvo nije pod kontrolom Grada, koji nije suosnivač Društva niti kontrolira što Društvo radi. U posljednjih desetak godina DZŽ je prikupio ogroman broj životinja na lokaciju na Žarkovici. Ne znamo čak ni o kojem broju životinja se radi. Govori se o 400 životinja, koje moraju jesti i biti liječene. Grad nije imao izbora već je sve to osigurao. Financijski podaci kažu da je samo u prošloj godini 600 tisuća kuna utrošeno za skrb životinja. U zadnjih pet godina samo na hranu je potrošeno više od tri milijuna kuna, a u istom razdoblju je ukupan trošak veći od četiri milijuna kuna. Uz to, Grad je financirao deset volontera predsezonaca za Društvo – istaknuo je Kunica te nastavio u istom tonu:

– Gradu Dubrovniku sklonište na Žarkovici je nametnuto i nastalo je na volji pojedinaca. Grad ga nije izabrao. Često je prema Gradu i Sanitatu usmjeren niz prijetnji, a u nacionalnim i međunarodnim medijima nižu se laži i obmane, poput eutanazije životinja, koja nikad nikome nije bila ni na kraj pameti. Ne znam zašto se to radi, zašto se baca ljaga na svoj grad. Meni se nekad čini da su dio neke političke opcije ili nezavisne liste – rekao je Kunica, podsjetivši kako je, osim novca koji je izdvajan, Grad za 2015. godinu namijenio 1,5 milijuna kuna za izgradnju novog skloništa.

– Proračun je, nažalost, srušen, pa je javna nabava provedena tek krajem 2015. godine. Izvođač je odabran i ugovor je potpisan. Očekujem da će uvođenje u radove biti u idućih desetak dana, a potom izvođač ima 120 dana za završiti sklonište. Nakon toga slijedi postupak registracije skloništa na Sanitat, koji će njime upravljati. Bit ćemo jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji će imati odobreno i registrirano gradsko sklonište – kazao je Kunica, dodavši kako će Sanitat uvesti i program subvencija za udomljavanje.

– Za 2016. godinu u proračunu je predviđeno 700 tisuća kuna za zbrinjavanje životinja. Dio tog iznosa bit će usmjeren za subvencije, koje će provoditi Sanitat. Potpisat ćemo ugovore s veterinarskim ambulantama, gdje će budući udomitelji moći ostvariti tijekom godine dana besplatno liječenje, cijepljenje te preuzeti odgovarajuću količinu hrane za životinju. Pozivam sve ljubitelje životinja, a posebno one koji su se protivili odluci da se iz loših uvjeta na Žarkovici životinje premjeste u odobrena skloništa s puno boljim uvjetima, koji su dužni udomiti životinju. Neka time izbave životinje iz loših uvjeta na Žarkovici i uvedu ih u toplinu svoga doma – rekao je Kunica.

Osvrnuo se i na nedostatak suradnje susjednih općina:
– Kad novo sklonište bude registrirano, zbrinjavat ćemo životinje s područja Dubrovnika. Ako druge općine budu željele zbrinjavati svoje životinje, za to će morati platiti naknadu. Ako ne budemo znali odakle su, bit ćemo humani i zbrinut ćemo ih. Trenutno nemamo nikakvu kontrolu – kazao je Kunica.

Zamjenik gradonačelnika Raguž na kraju je istaknuo kako nitko nije spriječio Anicu Sambrailo (koja je zaustavljena na ulazu) da uđe u Gradsku upravu, ali kako je ipak bila riječ o konferenciji za medije, a ne građane.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist