Zanimljivosti

KUHINJSKI TRIKOVI Na koji način se riješiti pesticida s voća i povrća?

Voće i povrće

Većina voća i povrća koje kupujemo tretirana je raznim vrstama pesticida. Iako je njihova uloga da zaštite plod od nametnika, pesticidi mogu biti vrlo opasni za zdravlje.

Nemoguće je u potpunosti ukloniti kemikalije, no Zadovoljna.hr ipak donosi nekoliko trikova:

1. Ispiranje i sušenje
Svi jako dobro znamo kako voće i povrće treba oprati u vodi prije konzumacije. No, puno jači učinak imat ćete ako namirnice nakon pranja dobro osušite. Nakon što ste voće i povrće dobro isprali u mlakoj vodi, temeljito ga prebrišite čistom pamučnom krpom (za suđe). Ova metoda idealna je za voće i povrće koje ima glatku koru poput jabuka, krušaka, tikvica, rajčica, krastavca…

2. Namakanje
Sol je nekada služila kao konzervans, te ima snažan antibakterijski učinak. No sol može poslužiti i za pranje voća i povrća i uklanjanje pesticida s površine namirnica. U veći lonac natočite mlaku vodu i dodajte žlicu soli te kada se otopi, u lonac stavite namirnice, potopite ih i ostavite da se namaču par minuta. Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve i špinata te zelja, brokule i cvjetače, ali ne i za gljive.

3. Sprej protiv pesticida
– 1 šalice mlake vode
– 2 žlice sode bikarbone
– 2 žlice limunovog soka
Sastojke prelijte u bočicu s raspršivačem, dobro ih izmućkajte te pošpricajte namirnice. Nakon što odstoji oko 5 do 10 minuta, isperite ga i voće i povrće možete pripremiti i svježe. Sprej je idealan za zelenu salatu i radić, a možete koristiti za pranje svih namirnica, osim gljiva.

 

Pročitajte još

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist

UNUTRA ILI VANKA Gdje su mačke sretnije?

Dulist

PREKRASNO Sunce obasjalo Grad i izmamilo brojne kupače

Dulist