DuList IN

KUHARICA PROF. JOSIPA ŽUVELE U svoj dom unesite dašak Držićevog doba

‘Dubrovnik – s okusom prošlosti’ naziv je mini kuharice prof. Josipa Žuvele predstavljene u sklopu drugog Good Food Festivala.

Sadrži 36 recepata nadahnutih dubrovačkom tradicijom, u dva izdanja – na hrvatskom i na engleskom jeziku. Prema riječima prof. Žuvele sva jela vuku korijene iz dubrovačke gastronomske baštine koja se oduvijek prožimala i razvijala u mediteranskom duhu. Dio recepata prenesen je u izvornom obliku dok je dio nadahnut povijesnim razvojem dubrovačke kuhinje od renesanse dalje. Recepti su reinterpretirani, odnosno prilagođeni mogućnostima, zahtjevima i interesima sadašnjeg vremena.

Spomenuo se prof. Žuvela i Marina Držića, u čijem se Domu kuharica i predstavila, a iz čijih se djela mogu iščitati dubrovački jelovnici renesanse.

– Dubrovačka gastornomija od Pometa do danas prošla je velike promjene. Te promjene su bile izazvane potrebama monokulture, a to je turizam. Promjene su izazvane monokulturom kad su naše saloče i naši tineli postali sobe za iznajmljivanje, a dubrovački ljetnikovci su postali prostori za obilazak i fotografiranje. Imao sam dosta muke dok sam pisao ovu knjigu, jer sam htio da u njoj prepoznate jela 15., 16., 17. i 18. stoljeća, s tim da je moj zadatak bio kako proizvod iz tog vremena prilagoditi potrošaču – gostu ovog vremena. Suvremena gastronomija je nemiran duh koji se strašno transformira tražeći i marketinški ispitujući potrebe, želje i zahtjeve suvremenog gosta. Jer ta menestra s toliko masnoće i grumenom loja nije menestra za ovo vrijeme. Zato sam minimalno pazeći da ne izgrebem habit, da ne oštetim izvornu poruku jela i značaj jela iz tog vremena morao paziti dok ga prilagođavam današnjim uvjetima i potrebama. Najveći broj jela je potpuno izvoran, manji broj ih je minimalno adaptiran zahtjevima suvremene gastronomije – objasnio je prof. Žuvela.

Na predstavljanju ove mini kuharice bili su i ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić, diretorica TZ grada Dubrovnika Romana Vlašić te pročelnik UO za poduzetništvo, turizam i more Vlaho Margaretić.
Prezentaciju su začinili Držićevi zalogaji koje su pripremili učenici Turističke i ugostiteljske škole.

Pročitajte još

#ADVENTNAVOJNOVIĆU Navijačku atmosferu ‘podgrijali’ Matko i Brane

[FOTO/VIDEO] #ADVENTNAVOJNOVIĆU Sveti Niko podijelio je poklone mališanima!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Kad padne noć – u Gradu nastane čarolija!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija