Kultura

KUĆA BUKOVAC Ovaj četvrtak poslušajte predavanje ‘Bukovčeve zadarske veze’

Muzeji i galerije Konavle organiziraju predavanje “Bukovčeve zadarske veze” u četvrtak, 11. studenog u 17 sati u Kući Bukovac. Predavanje će održati muzejska pedagoginja Maris Stanović.

-Veze Vlaha Bukovca i Zadra započele su netom prije školovanja u Parizu, kad je njegov pokrovitelj Medo Pucić od Zemaljskog odbora u Zadru zatražio financijsku pomoć za mladog slikara, koja je zbog kompliciranih političkih prilika stigla dvije godine kasnije, i to zahvaljujući predsjedniku Dalmatinskog sabora, Gjuru Vojnoviću. Upravo će 1881. godine Bukovac pri svom prvom, kratkom posjetu Zadru portretirati Vojnovića, kao što će naslikati i portret Miha Klaića, zastupnika Narodne stranke. Tom prilikom u Zadru je upoznao Marka Cara, književnika i pjesnika, s kojim će Bukovac razviti zavidno doživotno prijateljstvo te će upravo na njegov poziv opet posjetiti Zadar u rujnu 1884. godine. Jednomjesečni boravak u Zadru rezultirat će izradom nekolicine portreta ondašnjih zadarskih najuglednijih ličnosti od kraljevskog namjesnika i predsjednika Sabora do visokih crkvenih dostojanstvenika, ali će izraditi i intimnije portrete mlađih ljudi, svojih prijatelja i istomišljenika. Tu kolekciju zadarskih portreta, uz veliku sliku “Crnogorke idu na trg” izložit će krajem listopada 1884. godine u Biblioteci Paravia. To je bila prva Bukovčeva samostalna izložba i prvi javni nastup mladog slikara u domovini, o čemu ćete detaljnije saznati na predavanju – navode iz Muzeja.

 

Pročitajte još

Miho Baće bit će direktor TUP-a: ‘Zanos je ogroman, sretan sam i počašćen!’

Dulist

100. OBLJETNICA Tematsko stručno vodstvo ‘Bukovčevi ateljei – Cavtat’ u Kući Bukovac

Dulist

Mlada pjesnikinja Lara Čustović predstavila svoju prvu zbirku ‘Posebno drugačija’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija