Hrvatska

KRUNOSLAV CAPAK: Nije kraj pandemije. Virus neće nestati, on će biti trajno među nama

KRUNOSLAV CAPAK: Nije kraj pandemije. Virus neće nestati, on će biti trajno među nama

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u petak da Covid-19 više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu. Tim povodom obratio se i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, koji, kako donosi RTL, ističe kako nije kraj pandemije.
-Na preporuku Odbora za hitna stanja Svjetske zdravstvene organizacije, generalni direktor je proglasio prestanak javnozdravstvene prijetnje koja ima međunarodni značaj što se tiče Covida 19, jer odbor smatra da zbog trajnog stanja pada oboljelih i umrlih i činjenice da je virus došao među nas da bi ovdje ostao, a ne da bi nestao i da se trebamo priviknuti na život sa virusom, proglasio zapravo prestanak te prijetnje. Iako uz priznanje da je virus i dalje među nama i dalje imamo epidemiju i pandemiju i dao je određene preporuke kako bi trebalo nastaviti dalje. Da se i dalje prati stanje s brojem oboljelih, da se virus sekvencira da bi se eventualno otkrile nove malignije varijante nego ovo što imamo danas, da se i dalje radi na razvoju cijepiva i ljekova – rekao je Capak te naglasio kako nije kraj pandemije, jer je i dalje virus među nama, ali se smatra da više nema potreba za prekograničnim mjerama i da države sukladno svojoj epidemiološkoj situaciji mogu odlučiti s kojim mjerama će nastaviti, a s kojima neće.
-I dalje imamo u svijetu velik broj oboljelih. Virus neće nestati, on će biti trajno među nama, pretpostavljamo da će i ljeti biti prisutan, ali u vrlo manjoj mjeri. Prema ovoj bolesti i prema virusu da se ponašamo ubuduće kao prema svim drugim virusima koji su trajno među nama. I dalje trebamo pratiti situaciju i ukoliko je potrebno donositi mjere – objasnio je Capak, donosi RTL.
-Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj ima svoju proceduru propisanu zakonom i HZJZ ide prema tome da predloži ministru zdravstva, a onda će on na temelju našeg prijedloga i obrazloženja predložiti Vladi proglašenje kraja epidemije. Ukoliko do toga dođe onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi, ali ne propisuje ih više Krizni stožer nego Ministarstvo zdravstva. Mi smatramo da je i dalje potreban oprez. Zdravstveni radnici i dalje trebaju nositi maske kad primaju pacijente – rekao je dalje te istaknuo kako će virus će i dalje biti prisutan, ali u puno manjoj mjeri.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist