Politika

NOVI CRO DEMOSKOP Tko su najpozitivniji, a tko najnegativniji političari?

NOVI CRO DEMOSKOP Tko su najpozitivniji, a tko najnegativniji političari?

Objavljeno je novo mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus. Najvažnija tema za 83,7 posto ispitanika je potres na Banovini, koji je ujedinio Hrvatsku.
Kad je riječ o rejtingu političkih stranaka, vladajući HDZ ostaje prvi izbor uz potporu od 28 posto. SDP je na drugom mjestu s 19,6 posto, a obje stranke u odnosu na prosinac bilježe pad potpore. Platforma MOŽEMO! bilježi rast rejtinga pa su sada, nakon tri mjeseca, ponovno na trećoj poziciji s 8,4 posto potpore. Od te su se pozicije nešto udaljili i Most (7,4%) i Domovinski pokret (6,2%). Stranka s imenom i prezimenom i Pametno kao CENTAR blago raste (2,9%). Slijedi IDS s 1,6 posto potpore na nacionalnoj razini. Slijedi HSS s 1,3 posto, pa stranka zagrebačkog gradonačelnika BM 365 s 1,2 posto, a vidimo da je značajan postotak neodlučnih; više ih je nego u prosincu (15,5%).
Premijera Andreja Plenkovića i dalje najviše ispitanika vidi kao najpozitivnijeg političara, 20,9 posto. To je 0,6 posto manje nego prošlog mjeseca. Da je najpozitivniji političar predsjednik Republike Zoran Milanović smatra 1,5 posto više ispitanika nego prošlog mjeseca, 17,3 posto u odnosu na 15,8 posto u prosincu, a daleko od dvojice predsjednika, ali ipak treći izbor je Tomislav Tomašević koji želi biti gradonačelnik Zagreba (3,2%).
Petina građana (20%) poručuje da je najpozitivniji političar – Nitko!
Na ljestvici najnegativnijih političara ponovno su predsjednici Vlade i Republike. Neslavno prvo mjesto zadržao je premijer Plenković, iako ga u odnosu na prosinac nešto manje građana negativno ocjenjuje,19 posto, 2,4 posto manje nego u prosincu. Puno manje negativan dojam nego u prosincu ostavlja predsjednik Milanović (11,6 posto u odnosu na 17,7 posto u prosincu), a na trećem mjesto najnegativaca je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s osam posto. Na ljestvici negativaca su i Damir Trut (1,3%) i Anka Mrak Taritaš (1,2%) i prvi epidemiolog države Krunoslav Capak (1,1%). Da su negativni svi političari poručuje 9,5 posto građana.
A kako građani ocjenjuju rad ureda predsjednika, Vlade i Sabora? Predsjednik kod građana prolazi nešto bolje, prosječna mu je ocjena 3,13, a trojku, uz blagi pad, zadržala je i Vlada (prosjek 2,54). Ocjena pada i Saboru, koji je na stanci već gotovo mjesec dana (2,29).
Kad je riječ o društvenom optimizmu, čak 69,3 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru, što je najveći postotak u zadnjih 12 mjeseci.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist