Županija

Krenuo projekt ‘Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije metković’

Krenuo projekt 'Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije metković'

Uvodna konferencija projekta ‘Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković’ održala se u ponedjeljak u prostorijama Gradskog kulturnog središta Metković.

Konferencija se odvila paralelno s početkom radova na glavnoj aktivnosti projekta ‘Izgradnja sustava javne odvodnje na području aglomeracije Metković i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže’ kojeg izvodi tvrtka COMSA S.A.U. iz Barcelone.

-Danas tvrtka COMSA kreće sa radovima na izgradnji kanalizacije grada Metkovića. S radovima se kreće na poziciji Splitske ulice u novoj prilaznoj traki prometnice. U dogovoru sa izvođačem Strabagom i Hrvatskim cestama želimo iskoristiti započete radove te prije asfaltiranja prilaznog traka položit kanalizacijske i vodoopskrbne vodove. Kroz sljedećih 10 dana tvrtka COMSA započinje radove i u ulicama Norinskoj i Ćirila i Metodija. U petom mjesecu se također kreće za zaštitom svih građevinskih jama crpnih stanica. Sukladno dinamici i raspoloživoj opremi, te vremenskim prilikama očekuje se tijekom ljetnih mjeseci početak iskopa na još dodatnih 3 lokacije – izjavio je ovom prilikom Filip Dominiković, direktor Metković d.o.o.-a.

Dodatno se osvrnuo na skup javnih nabava koje su proveli unutar ovog kompleksnog projekta, te kako je posebno zadovoljan da na niti jednu nabavu nije bilo žalbi. Istaknuo je kako zahvaljuje svima koji su sudjelovali u cijelom procesu pripreme projekta, a posebno se zahvalio građanima Grada Metkovića na strpljivosti i susretljivosti u naredne tri godine: ‘Najviše se želim zahvaliti građanima grada Metkovića u ime tvrtke Metković d.o.o. na dosadašnjem strpljenju i zajedničkoj borbi oko raznih problema kanalizacije u gradu Metkoviću. Svi smo svjesni na kakvom tlu živimo i da je ogromna stvar napokon riješiti ovaj problem, kako bi generacije imale bolje uvjete za život na ovom području. Ovdje dolazi do izražaja mogućnost EU sufinanciranja ovakvog projekta jer teško je zamislivo da bi jedna mala lokalna samouprava mogla financirati ovakav projekt. Velika je čast i zadovoljstvo u ovom trenutku biti na ovoj poziciji, i svjedočiti početku realizacije jednog ovako velikog i važnog projekta za sve stanovnike grada Metkovića.’

Dalibor Milan, gradonačelnik Grada Metkovića istaknuo je da je ponosan zbog projekta.

-Da smo pisali sve aktivnosti koje smo morali poduzeti prilikom realizacije ovog projekta, ne bi stalo u dvije knjige, ali danas je dan kada možemo reći da nam se to sve isplatilo. Projekt razvoja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković veliki je i sveobuhvatan, imali smo brojne izazove koji su nam bili na putu do današnjeg dana, a želja je da svako kućanstvo u Metkoviću dobije mogućnost priključenja na kanalizaciju. Danas je veliki dan za građane grada Metkovića, projekt je ovo kojeg možemo nazvati milenijskim. Pred nama je niz infrastrukturnih i drugi izazova i želim svima uspjeh na provedbi i realizaciji ovog projekta – naveo je.

Župan Nikola Dobroslavić se osvrnuo na projekt kazavši kako je danas lijep dan za Grad Metković, ali i za cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju.

-Nijedan grad se ne može razvijati ni osigurati svojim građanima kvalitetu življenja bez vodoopskrbe i odvodnje. Važno je također da se ovaj projekt financira iz europskih sredstava, osobito jer je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija županija u povlačenju europskih fondova sa dosadašnjim iznosom od 7 milijardi kuna – naveo je.

Branko Bačić, zastupnik u Hrvatskom saboru osvrnuo se na širu sliku značenja europskih fondova za Hrvatsku.

-S ovim mjesecom, iznos od 7 milijardi i 100 milijuna kuna bit će utrošeni diljem županije za različite infrastrukturne projekte. Veliki je broj projekata koji se financiraju, međutim malo je ovako zahtjevnih poput ove aglomeracije u Metkoviću. Inače, ovaj projekt se financira iz naše prve financijske omotnice, koja je bila namijenjena Hrvatskoj za period 2013.-2021. No, važnije je da nas u sljedećih sedam goodina očekuje 12 milijardi eura iz Europskih fondova. Pribrojimo li to tome i sredstva iz Fonda za oporavak te za pomoć obnovi Zagreba i porušenih područja, na raspolaganju nam je 25 milijardi eura, što su ogromni novci. Važno je naglasiti kako su projekti poput ovog, osnova za gospodarski razvoj – rekao je.

Projekt traje 36 mjeseci, ukupne vrijednosti 488.622,361,25 kn, od čega je nepovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda 253.696.378,57 kn. EU fond financira 70,68%, Republika Hrvatska 11,73%, Hrvatske vode 11,73 % te Metković d.o.o. i grad Metković  5,86% sredstava tj. 21 milijun kuna.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist