Aktualno

Krenula isplata jednokratnog dodatka umirovljenicima

Krenula isplata jednokratnog dodatka umirovljenicima

Počela je danas isplata jednokratnog novčanog dodatka umirovljenicima kojima se mirovina isplaćuje samo iz inozemstva i onima koji imaju navršeno razdoblje osiguranja u inozemstvu međutim tamo nisu ostvarili pravo na mirovinu. Također, umirovljenicima koji uz mirovinu ostvarenu u Hrvatskoj primaju i mirovinu iz država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti. Umirovljenicima koji primaju mirovinu da bi ostvarili ovo pravo njen iznos ne smije prelaziti 840 eura.
Ove se isplate vrše temeljem Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života koju je Vlada donijela 21. prosinca prošle godine. Pravo će moći ostvariti umirovljenici koji su do kraja veljače HZMO-u dostavili dokaz o neto iznosu mirovine za prosinac 2023. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu.
Državni proračun ove su naknade koštale nešto više od 2 milijuna eura a primit će ih preko 23 tisuće umirovljenika. I to: oni čija je mirovina do 300 eura će dobiti 160 eura, za mirovine između 300 i 435 eura naknada iznosi 120 eura, za one u rasponu od 435 do 570 eura predviđeno je 80 eura, za mirovine između 570 i 700 eura namijenjeno je 60 eura, a za umirovljenike koji primaju od 700 do 840 eura država daje 50 eura jednokratne naknade.

Pročitajte još

[FOTO] OBILAZAK CESTE ZA BOSANKU Franković najavio: Uskoro sastanak s konzervatorima oko lijevog skretača!

Dulist

NA TRAGU GRADONAČELNIKOVIH OPTUŽBI Milijunski penali Zračnoj luci! Je li bilo i pljačke?

Napustio nas je glazbenik i profesor Eduard Edi Marčić

Dulist