Aktualno

TRADICIJA SE ODRŽAVA I najmlađi pletu pome u obitelji gospara Iva Pavlovića!

ivo pavlovic pome

Gospar Ivo Pavlović ima 75 godina, dolazi iz Donjeg Brgata i tradicionalno se u njegovoj obitelji pletu pome koje nudi na gruškoj placi. Njegova nevjesta ih je plela cijelu noć, a novu turu je jutros donijela nakon što se prva rasprodala. Gospar Pavlović je rekao da ‘nema kuće na Brgatu koja ne radi pome’ pa smo ga upitali kako tradicija izgleda od njegovih ‘malih noga’ i kako se prenosi s generacije na generaciju.

– Prije 70-ak godina, kao i danas, poma i grančica masline su se obavezno nosile u crkvu na blagoslov. Kad bi se došlo doma s pomom i grančicom masline pošlo bi se u baštinu u kojoj se prije radilo, gdje ja to nosim i danas, to je tradicija ovog kraja. A da se ne bace kad prođe uskršnje vrijeme, spalili bi pome koje bi se dogodine odnijele na Pepelnicu – rekao je gospar Pavlović u koga se pome mogu pronaći po cijeni od od 2 do 5 eura, ovisno o veličini. Komentirao je i kako se tradicija pletenja poma prenosi na najmlađe.

– Unuk mi ide u 1. razred osnovne škole. Jučer je napravio skoro cijelu jednu pomu. Unuka će uskoro napuniti 6 godina i pomalo uči od majke. Moju nevjestu je naučila njena majka, a nju nevjestina baka koja je dolazila iz Mokošice. Inače, moja nevjesta radi pome na specifičan način, tako da se nikad ne presavijaju. Ali na cijeloj placi ima lijepih poma, bit je održavanje tradicije – izjavio je gospar Pavlović.

Pročitajte još

Studenti Sveučilišta u Dubrovnik od sada će moći stažirati u Coca-Coli

Dulist

SUTRA OD 18 DO 22 SATA Zbog utrke Pelješkim mostom privremena regulacija prometa!

Dulist

Sredinom rujna počinje sanacija skalina uz Jezuite!

Dulist