Politika

Kreditom će se financirati ostatak izgradnje Groblja Dubac, grobnice plaćaju građani

Kreditom će se financirati ostatak izgradnje Groblja Dubac, grobnice plaćaju građani

Groblje Dubac morat će se kreditno zadužiti za drugu etapu izgradnje koja obuhvaća objekte unutar samog groblja te gradnju grobnica. Prema riječima direktora Groblja Dubac Đura Lonze, objekti se financiraju iz proračuna Župe dubrovačke i Grada Dubrovnika, a same grobnice financirat će se uplatama građana. Istaknuo je kako je druga etapa financijski zahtjevna te je vrijedna prema procjenama 100 milijuna kuna.

-Nismo bili u mogućnosti osigurati 28 milijuna kuna te smo došli do toga da Groblje Dubac započne pregovore s poslovnim bankama za osigurati taj novac – rekao je Lonza te dodao kako je sva dokumentacija predana te se kroz 15 dana očekuje konačni odgovor banke. Rekao je kako je riječ o dobrom kreditnom aranžmanu za kojeg će suglasnost trebati dati Gradsko vijeće. Nakon toga idu rješenja i prikupljanje novca od građana, javna nabava te sam početak izgradnje druge etape. Nije realno očekivati da će se sve ona realizirati u vremenu ispod dvije godine.

Vijećnik Vlahušić rekao je kako se treba osigurati 110 milijuna kuna kako bi Groblje moglo krenuti s natječajem za drugu etapu. Lonza mu je odgovorio.

-Prvotna ideja je bila da općina i grad financiraju svih 110 milijuna kuna. Međutim, društvo će graditi Groblje – rekao je. Istaknuo je kako se 28 milijuna kuna odnosi na objekte, a ostatak su grobnice.

-Neće biti jamstava od strane grada i općine. Dobit ćemo dobre uvjete gdje ćemo na 10 godina moći financirati ovih 28 milijuna kuna s tri godine počeka. Mislim da je to prihvatljiv model. Ostatak novca osigurat će se uplatama građama. Imamo 1900 zahtjeva trenutno. Gradit ćemo onoliko grobnica koliko ljudi bude spremno platiti – objasnio je. Naglasio je kako objekte svakako treba napraviti i oni će se financirati s 28 milijuna kuna.

-U budućnosti ćemo širiti groblje kako se budu podnosili zahtjevi, no tada je u pitanju samo gradnja grobnica – rekao je.

Maro Kristić ponovno je potaknuo pitanje vlasništva nad grobnicama. Lonza je rekao kako je Groblje Dubac novo groblje. Kad se dodijeli rješenje za trajno korištenje daje se trajno korištenje za ono ispod zemlje i to je vlasništvo Općine Župa dubrovačka, a iznad zemlje je vlasništvo građana te je to predmet kupoprodaje.

Anita Bonačić Obradović pitala je što je s nasljeđivanjem. Lonza je objasnio kako je rješenje koje se donosi na ime i prezime neke osobe predmet ostavinske rasprave. Jasmin Deraković pitao je postoji li mogućnost da netko kupi deset grobnih mjesta i proda ih. Lonza je takvu mogućnost odbacio. Rekao je kako će se jednoj osobi izdavati samo jedno rješenje.

Pero Vićan je rekao kako se napravilo dosta.

-Očekujem da će gradonačelnik kao naš saborski zastupnik pokrenuti razgovor u Vladi te blagu izmjenu zakona. Ne možete objasniti ljudima da je ono što je gore moje, a ono što je dolje nije moje – ističe Vićan. Rekao je kako je ovo vrlo osjetljivo pitanje.

-Kad Đuro očekuješ da će se izvršiti prvi ukop bilo koje konfesije? – pitao je Vićan. Lonza je rekao kako su uvjeti za gradnju bili spremni prošle godine, no zbog krize prva etapa je prolongirana za 14 mjeseci. Inače, naglasio je kako se sve radilo sukladno proračunskim mogućnostima.

-Nadam se, budući da su sve prepreke riješene, ako riješimo kredit i provedemo postupak dodjele grobnih mjesta, da bismo na proljeće mogli početi drugu etapu. Ali to ne ovisi o meni. Ja sam spreman ujutro – rekao je Lonza. Vićan je opet inzistirao na rokovima. Rekao je kako to zanima građane, a ne da će se druga faza početi graditi na proljeće.

Nikša Selmani vratio se na vlasništvo grobnih mjesta. Rekao je kako su Srđevci o tome godinama govorili jer je vrlo dvojbeno kako će se sve regulirati.

Lonza je rekao kako su se donijela dva dokumenta te da nema razloga dovoditi u pitanje hoće li Grad Dubrovnik imati pravo na određeni broj grobnica. Sve je, rekao je, definirano ugovorima.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist