Politika

ODLUKE GRADSKOG VIJEĆA ODGOĐENE Kako pomoći poduzetnicima, ali i očuvati radna mjesta?

ODLUKE GRADSKOG VIJEĆA ODGOĐENE Kako pomoći poduzetnicima, ali i očuvati radna mjesta?

Gradonačelnik Mato Franković je nakon rasprave s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća povukao točku o smanjenju zakupnina za javne površine i poslovne prostore. Sve kako bi s klubovima vijećnika detaljnije razradio kriterije za popust, koji ne smije biti manji od 50 posto. Naime, Grad Dubrovnik trebao je zakupcima smanjiti zakupnine za 50 posto od 1. studenog 2021. do 1. ožujka 2022., a klub vijećnika HDZ-a, Hrasta i HSU-a dao je i amandman kojih se željelo zaštititi radnike. Predložili su naime da u tom razdoblju zakupac ne smije smanjiti broj zaposlenih s ugovorom na neodređeno, odnosno to smanjenje može ići do 20 posto. U suprotnom će plaćati puni iznos zakupnine.

-Vlasnici objekata djeluju u direktnom kapitalističkom sustavu i trebaju snositi posljedice i u dobrim i u lošim godinama. Nisam pristaša toga da vlasniku damo 50 posto popusta, a da on svoje ljude pošalje na ulicu te im kaže dođite mi 1. travnja, a do tad će oni uzeti naknadu sa Zavoda – rekao je Marko Potrebica.

Gradonačelnik je rekao kako se ne ide na potpuno oslobađanje jer bi to bio dodatni udar na gradsku blagajnu koja mora pomoći onima kojima pomoć treba. Blaž Pezo objasnio je amandman o zadržavanju broja zaposlenika dodavši kako je cilj očuvati radna mjesta.

Andro Vlahušić rekao je kako su rijetki uspjeli ostvariti dobru zaradu za mirnu zimu. Po ovoj odluci trebat će plaćati sve ljude i 50 posto zakupnine. Neki to mogu napraviti, a neki ne. Predložio je među stopu od 25 posto.

-Što će se dogoditi s onima koji su u privatnim prostorima? – pitala je Slavica Grkeš.

Maro Kristić smatra da se treba uvesti određeni cenzus prema prihodima tekuće godine.

-Postoje poduzetnici koji su prihodima nadmašili 2019. i nema razloga da oni budu jednako obeštećeni kao oni koji takve prihode nisu ostvarili, rekao je. Napomenuo je kako su Vladine mjere prestale te ćemo se suočiti s velikom nezaposlenosti.

-Cilj nam je pomoći što bolje poduzetnicima. Neće svi preživjeti, ali paušalno i preko koljena utvrđivati stopu od 50 posto nije dobro – smatra Kristić.

Potrebica je rekao kako nije za pomoć poduzetniku koji će otpustiti ljude.

-Javnim novcem ne smijemo spašavati nečiji d.o.o. Pomažemo onoga koji je zadržao svoje zaposlenike, naše sugrađane – objasnio je.

Gradonačelnik je rekao kako je više od 100 milijuna kuna dao Grad kroz oprost.

-Žao mi je što vijećnici nisu napisali amandmane. Na kraju ove rasprave povući ću točku. Pročelnica Hladilo će sazvati klubove vijećnika s djelatnicima upravnog odjela da se vidi što je moguće s intencijom da nova odluka ne donese manje prihode, ali da budu bolje usmjereni. Svi vijećnici koji su raspravljali idu u dobrom smjeru. Imamo vremena do 1. studenog. Idemo pronaći najbolje rješenje, ali ne smije Grad uprihodovati manje od 50 posto. To je ključno za nastavak daljnjeg funkcioniranja – objasnio je gradonačelnik.

Kristić se složio kako su na dobrom putu.

Rasprava je nastavljena nakon jednosatne stanke.

Ivan Maslać rekao je kako bi se trebala uzeti u obzir imovina, odnosno postoji nesrazmjer među poduzetnicima u prostorima Grada i onih koji su u privatnim prostorima.

-Poduzetnici koji su u privatnim prostorima nisu imali benefite tijekom ove krize već su bili prepušteni tržištu – rekao je Maslać. Dodao je kako su svi građani vlasnici javnih površina, ali građani spašavaju pravne osobe koje ne slijede politiku smanjenja i koji nisu smanjili poduzetnicima najam.

-Koliko vrijedi prostor za ugostiteljski objekt bez javne površine? Po meni niti 10 do 15 posto vrijednosti tog objekta – rekao je. Prilikom odobravanja javnih površina i popusta, dodao je, tražimo ugovore i izjave o tome koliko im je određeni najmoprimac izašao u susret.

-Neka naglasak bude na kontroli vrijednosti javne površine koju Grad Dubrovnik daje određenim privatnim vlasnicima – smatra Maslać.

Kristić se složio s Maslaćem, pogotovo kad su u pitanju zakupci prostora koji nisu u gradskom vlasništvu.

-Dvije djelatnosti su se u odluci neopravdano našle među onima kojima se ne može umanjiti iznos za zakup poslovnog prostora,  a to su knjižare i automehaničarska djelatnost. Neka svojim prihodima dokažu jesu li radili bolje ili loše, ali mislim da ih trebamo uvrstiti u odluku – smatra Kristić.

-Ako budemo inzistirali na 50 posto, bojim se da ćemo time oštetiti male – rekla je Petra Marčinko.

Vićan je predložio da se onome tko otpusti veliki dio ljudi oduzme javna površina.

-Napravimo ‘reviziju’ javnih površina. Bilo bi dobro da gradonačelnik uputi pismo Vladi i ministarstvima, jer nisu sve regije jednako pogođene, da se nastave mjere za očuvanje radnih mjesta. To možda u Istri nije potrebno, ali velikom dijelu naših poduzetnika jest – rekao je Vićan.

Capor je rekao kako se nada da Gradska uprava neće ići u smjeru daljnjeg širenja javnih površina po zakupom.

-Ne tražim širenje javnih površina, postojeća podjela je nepoštena – odgovorio mu je Vićan.

Potrebica je Caporu rekao kako ih tjera da odluku s amandmanom donesu. Provocirate nas i želite javnosti pokazati da smo nesposobni pripremiti točku, rekao mu je Potrebica.

-Točka je pripremljena i napisana, a mogli ste u duhu dijaloga reći: Svaka čast što ste spremni na dijalog u interesu građana – rekao je dalje.

Grkeš želi da se razgovara sa strukom. Maslać je rekao kako je struka interesna skupina. S druge strane su oni kojima moraju uzeti jer su njima manje naplatili, rekao je.

Za kraj gradonačelnik je rekao kako povlači točke, ali se ispod 50 posto ne može ići.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist