Županija

Kreću nominacije kandidata za izbor Hrvatskog stabla 2022. godine

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao nacionalni koordinator natjecanja Stablo godine (Tree of the Year) u ime Republike Hrvatske, otvara nominacije za natjecanje Hrvatsko stablo 2022. godine. Natjecanje će se održati u suradnji s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. te Hrvatskim agrometeorološkim društvom, a pobjednik će predstavljati Republiku Hrvatsku u natjecanju za izbor Europskog stabla 2023. godine.

Ovim natjecanjem nastoji se istaknuti značenje starih stabla u životima ljudi koja zaslužuju našu brigu i njegu kako bi se očuvala za buduće generacije. U središtu priče o stablima, koja je temelj ovog natjecanja, nisu samo ljepota stabala, njihova veličina ili starost, nego i njihova priča o povezanosti s ljudima tijekom prošlosti i njihovom suživotu. Promocijom priče o pojedinim stablima značajnim za život lokalnih zajednica nastoji se podići svijest o važnosti i značenju stabala kao izrazito vrijednog sastavnog dijela bioraznolikosti, za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Nominacijski proces za izbor Hrvatskog stabla 2022. godine počinje 1. svibnja. Nominacije kandidata zaprimat će se putem elektroničke pošte sve do 31. srpnja 2022. godine. Prijave se dostavljaju na e-mail adresu: kmilanovic@zastita-prirode-dnz.hr.

Nakon završetka nominacija, u razdoblju od 1. do 31. kolovoza 2022. godine, stručni žiri odabrat će finaliste koji udovoljavaju propisanim uvjetima natjecanja. Odabrani kandidati pristupit će javnom glasovanju koje će trajati od 1. do 30. rujna 2022. godine. Proglašenje pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2022. godine održat će se tijekom listopada 2022. godine.

Prilikom prijave za natjecanje Hrvatsko stablo 2022. godine, uz reprezentativne fotografije stabla, potrebno je dostaviti priču o istome koja može uključiti ​​mitove, legende, uvjerenja, povijesne podatke ili lokalno svjedočenje o stablu. Prilikom prijave, sudionici trebaju objasniti zašto nominirano stablo ima posebno značenje za sebe ili lokalnu zajednicu općenito.

Sve dodatne informacije o tijeku i načinu održavanja natjecanja dostupne su ovdje.

Pročitajte još

AGROTURIZAM KONAVLE Pješačka tura ove nedjelje na području Čilipa

Dulist

UKUPNO 23 NAGRADE Ovo su najbolji župski sportaši u 2022.!

Dulist

ŽUPANOV PRIJEM UZ DAN DRŽAVNOSTI ‘Nikada nećemo zaboraviti junaštvo naših branitelja’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija