Grad

KREĆE REKONSTRUKCIJA Mokošici 75 novih stupova s energetskih učinkovitim LED svjetiljkama

KREĆE REKONSTRUKCIJA Mokošici 75 novih stupova s energetskih učinkovitim LED svjetiljkama

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković potpisao je u petak ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije javne rasvjete u Mokošici. Radovi koje će izvoditi tvrtka Veritas Esco d.o.o. iz Splita obuhvaćaju nabavku, isporuku i ugradnju rasvjetnih stupova te LED svjetiljki s pripadajućim popratnim radovima u naselju Mokošica i to na predjelu ulica Put na more, Podumane, Ulica na moru i Staro selo.

Na predjelu Ulice na moru, Puta na more i ulice Podumane predviđena je ugradnja energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete u ukupnoj duljini od oko 1.240 metara, s tim da će u ulici Put na more biti postavljeno devet stupova javne rasvjete visine pet metara, dok će se u ulicama Na moru i Podumane postaviti 35 stupova javne rasvjete visine šest metara. Ugradit će se ukupno 44 cestovne LED svjetiljke. Svi rasvjetni stupovi su namijenjeni za zonu jake bure. Rasporedit će se tako da ne smetaju kolnim i pješačkim prilazima izgrađenim kućama i garažama uz cestu, a da se pri tome osigura što ravnomjerniji međusobni razmak.

Na drugoj trasi predviđena je energetski učinkovita i ekološka javna rasvjeta svih ulica Starog sela u ukupnoj duljini od oko 1.235 metara. Postavit će se 31 stup javne rasvjete visine pet metara s 33 cestovne LED svjetiljke. Osnovna svrha instalacije cestovne rasvjete je kvalitetno i sigurno odvijanje cestovnog prometa svih kategorija motornih vozila te pješaka i biciklista.

Postojeća javna rasvjeta predmetnih ulica najvećim je dijelom izvedena na drvenim stupovima, gotovo sve svjetiljke su tehnološki zastarjele i energetski neučinkovite s izrazitim stupnjem svjetlosnog onečišćenja, a dolazilo je i do čestih ispada mreže. Postoje dijelovi ulica gdje javna rasvjeta nije dostatna zbog prevelikog razmaka stupnih mjesta, a u manjem dijelu je i nema.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je prethodno, a paralelno s izvedbom vodovodne i kanalizacijske mreže na predmetnim trasama, položio instalacije javne rasvjete te su izrađeni betonski temelji budućih rasvjetnih stupova.

Vrijednost ove investicije u sustav javne rasvjete Grada Dubrovnika iznosi 360.632,50 kuna s uključenim PDV-om, a rok dovršetka svih radova je 120 kalendarskih dana.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist