Grad

DOBITNICI PRIZNANJA ‘IMPERIAL’ Bruna, Filip i Josip naša su nada, najveće hrvatsko blago

DOBITNICI PRIZNANJA 'IMPERIAL' Bruna, Filip i Josip naša su nada, najveće hrvatsko blago

Bruna Stojanović, Filip Bašica i Josip Đurović dobitnici su godišnjeg priznanja ‘Imperial’ koji se ove godine prvi put dodjeljuje kao trajni spomen na poginulu djecu, civilne žrtve Domovinskog rata. Nagradu su ustanovile majke djece poginule u Domovinskom ratu okupljene u Udrugu hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Denisom Pavelom, dobitnikom nagrade Sabora RH za promicanje prava djeteta.
Filip Bašica, učenik Gimnazije Dubrovnik priznanje je dobio za promicanje ugleda škole kao predsjednik Nacionalnog vijeća učenika RH, Josip Đurović, koji dolazi iz OŠ Mokošica, priznanje je dobio za volonterizam i sudjelovanje u humanitarnoj akciji ‘Podijelimo radost Božića’ te promicanje ugleda škole i svoje zajednice, dok je učenica OŠ Montovjerna Bruna Stojanović priznanje dobila za promicanje ugleda škole i Grada Dubrovnika.
Nazočnima se obratila gospođa Marija Lukšić, predsjednica Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata DNŽ istaknuvši kako je danas tužna i sretna što u Hotelu Hilton Imperial ima priliku prvi put uručiti ovo priznanje.
-Ovo je vrijeme posebno teško nama koji smo izgubili naše najdraže. Te rane su dio našeg života, mi ih osjećamo i živimo s njima svaki dan. Ali utjeha ste nam vi, draga djeco, draga mladeži. Vi ste nada, vi ste svjetlo. Naša djeca imala su svoje snove, radovala su se slobodi i miru i ljepoti života i vjerujem da će i u ovom priznanju živjeti kroz vašu ljubav i dobro koje činite za bolji svijet, za ljepšu budućnost. Živite njihov san, budite pošteni i odgovorni, slobodni i kreativni i uvijek nađite vremena za dobra djela jer ona nas čine velikima. Vi ste ponos ovoga grada i županije. Najveće ste hrvatsko blago i zato vam hvala – rekla je predsjednica udruge Marija Lukšić.
Gradonačelnik Mato Franković svoje je obraćanje započeo riječima zapovjednika obrane grada, pokojnog generala Nojka Marinovića: ‘Pamćenje je alat, a mržnja golemi teret’.
-Upravo je grad Dubrovnik uz gradove Slavonski Brod i Vukovar grad koji je najviše obilježila tragedija Domovinskog rata, koji je najviše dao u trenutcima kad se davalo za slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku, grad koji je dao dječje živote. U tim trenutcima riječi utjehe tada i riječi utjehe danas majkama izgubljene djece znače malo, ali trajni spomen na njih vjerujem da bi značio puno – rekao je gradonačelnik dodavši kako je na Gradskoj upravi da do kraja godine raspiše natječaj za trajno obilježje najveće žrtve koju je ovaj grad dao, a to su pali dječji životi, izgubljena djetinjstva, osmijesi, veselje, trenutci sreće… Sve to su izgubile obitelji čija su djeca poginula u Domovinskom ratu, dodao je.
– Odajem veliko priznanje inicijatorima ove nagrade koja gleda u budućnost. Budućnost ovog grada leži u današnjoj djeci i onoj koja će tek doći – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako je u Vukovaru ove godine prvi put osjetio jedinstvo, odnosno da se ne dijelimo na desne i lijeve, na cijepljene i necijepljene, na Dinamo i Hajduk…
-Disali smo kao jedno u mislima s onima koji su stradali da bismo mi danas slobodno živjeli. Nadam se da će tako biti i 6. 12. – rekao je te apelirao da se kao narod ne dijelimo na spomen simbola.
-Jedinstveni smo bili u ratu. Jedan simbol nas je napadao, a znamo koji su nas simboli branili. I tu nema razloga podjelama, osim ako nekima jedino podjela odgovara. Uskoro će 6. prosinca, 30 godina od herojske obrane grada. I ovdje želim poručiti onima koji će postavljati upitnim određene simbole iz Domovinskog rata, a koji će biti prisutni na brdu Srđ riječima mons. Šaške, ali prilagođenim za naš grad: Ako budete željeli čuti, Dubrovnik će vam reći – poručio je.
Svečanosti dodjele priznanja nazočio je i izaslanik Ministarstva branitelja, državni tajnik Darko Nekić.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović