GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Novi program za otoke Europske unije nudi veliki potencijal razvoju Elafita

Infrastrukturni i gospodarski razvoj Elafita s naglaskom na potencijal korištenja sredstava iz EU fondova u funkciji rješavanja potreba lokalnog stanovništva bili su tema sastanka koji su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i suradnici održali s predstavnicima mjesnih odbora Koločepa, Lopuda, Suđurđa i Luke Šipanske. Na raspolaganju je ukupno 150 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što iznosi približno 1,14 milijardi kuna. Naime, Integrirani teritorijalni program za otoke 2021.–2027. (ITP) jedan je od programa koji su predviđeni za financiranje u novom programskom razdoblju Europske unije. Programom se odgovara na specifičnosti života na otocima poput otežane prometne dostupnosti i nedostatka infrastrukture, nedostatka zdravstvenih, socijalnih i odgojno-obrazovnih usluga i slabijih poslovnih prilika, a predstavila ga je pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

Gradonačelnik Franković istaknuo je kako je ova gradska uprava započela investicijski ciklus na Elafitima,
a Lopud, na kojemu je u tijeku izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, bit će prvi od elafitskih otoka koji će dobiti suvremeni kanalizacijski sustav. Podsjetio je i na činjenicu da su za kanalizacijske sustave Koločepa i Suđurđa izrađeni glavni projekti te su izdane pravomoćne građevinske dozvole, dok je ishođenje građevinske dozvole za sustav Šipanske Luke u tijeku. Navedena ulaganja osnovni su preduvjet gospodarskog i svekolikog razvoja elafitskih otoka, a njihova ukupna procijenjena vrijednost prelazi 65 milijuna kuna. Gradonačelnik se osvrnuo i na projekt Vrata Elafita (Dubrovnik-Elafiti Gate) kojemu je cilj povezati Dubrovnik s otocima Lopud i Šipan, a putem pristaništa za male elektro brodove/trajekte s dodatnom infrastrukturom koja bi se realizirala u Brsečinama. Koncept počiva na korištenju obnovljivih izvora energije, a upravo je promicanje energetske učinkovitosti uz održivo upravljanje te unaprjeđenje poslovne i javne infrastrukture jedan od ključnih ciljeva za projektne aktivnosti ovog programa. Grad Dubrovnik nastavit će razvijati ovaj projekt kako bi pravovremeno bio spreman za prijavu na financiranje iz EU fondova. Na sastanku su identificirana i druga prioritetna područja djelova¬nja kako bi se moglo krenuti u izradu projektne dokumentacije za prijavu na financiranje.

Na raspolaganju je ukupno 150 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što iznosi približno 1,14 milijardi kuna.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Na Lopudu održana vježba civilne zaštite Grada Dubrovnika

Vježba sudionika civilne zaštite Grada Dubrovnika ‘Požar otvorenog prostora’ održana je ove srijede na otoku Lopudu u sklopu EUprojeka E-CITIJENS. Sudjelovali su pripadnici i volonteri JVP‘Dubrovački vatrogasci’, Gradskog društva Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja i DVD-a Lopud, a simulirao se potres koji je izazvao požar na otoku Lopudu. Podršku u izvedbi vježbe pružila je i Lučka kapetanija Dubrovnik koja je osigurala brzi brodski prijevoz do samog otoka. Cijeli akvatorij tijekom izvedbe vježbe osiguravala je i nadgledala pomorska policija. Tijekom vježbe korištena je nova vrijedna oprema – set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina te šatori na napuhivanje, koja je prethodno nabavljena u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa. Podsjetimo, glavni cilj projekta E-CITIJENS jest povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudski uzrokovanih katastrofa kroz poboljšanje preventivnog praćenja te hitnih mjera upravljanja, iskorištavajući karakteristike društvenih mreža i medija u svrhu značajnog povećanja sposobnosti civilne zaštite u smanjenju rizika od katastrofa. Ukupan proračun navedenog EU projekta iznosi 2.774.250,00 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije.

Cilj projekta E-CITIJENS jest povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudski uzrokovanih katastrofa.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 17. studenog 2021.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist