Kultura

KREĆE ‘KINOSTALGIJA’ Zašto je kino važno Mariji Grazio, Vedranu Beniću, Jelici Čučević…

KREĆE 'KINOSTALGIJA' Zašto je kino važno Mariji Grazio, Vedranu Beniću, Jelici Čučević...

S ciljem da se publiku potakne na odlazak u kino i uživanje u gledanju filmova, pokrenuta je kampanja #kinostalgija kojom se prikupljaju priče, iskustva i uspomene na trenutke provedene pred velikim platnom

#kinostalgija je zamišljena kao jedinstvena kampanja kojom se na poseban način želi proslaviti i istaknuti važnost kina, ne samo kao mjesta za gledanje filmova, već i utjecaja koji imaju za zajednicu i njen kulturni život.

Dio je velikog projekta Kino magistrala koji obuhvaća kina duž Jadranske magistrale – Kino Mediteran, Art-kino Croatia u Rijeci, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik, a ujedinjeni su u cilju da nakon pandemijske krize zajedničkim snagama vrate publiku u kina.

#kinostalgiji se mogu pridružiti svi. Putem obrasca na internetskoj stranici www.kinostalgija.hr mogu zabilježiti svoje uspomene vezane uz filmove, kino dvorane i ljetna kina.

Sjećanja igraju iznimno važnu ulogu u životima svih nas, i nerijetko nam služe kao poticaj da neka od njih ponovno proživimo, te prikupljenim svjedočanstvima želimo oživjeti zaboravljene i nostalgične trenutke provedene u kinu. Ovom kampanjom želimo naglasiti važnost kino doživljaja kao jedinstvenog i nezamjenjivog događaja, filma kao važne grane kulturne djelatnosti, ali i kina kao kulturne oaze u gradovima i zajednicama, riječi su Alena Munitića, koordinatora Kino Magistrale.

Prikupljanje priča već je započelo, svoje priče s #kinostalgijom podijelili su najvjerniji kinoljupci iz Dubrovnika i Rijeke kojima je užitak gledanja filmova na velikom platnu nezamjenjivo iskustvo:

“Često mi se dogodi zimi i kad je neko loše vrijeme i kad mi se nešto ne da raditi od domaćinstva jednostavno šmugnem u kino.” (Jelica Čučević, Dubrovnik)

“Kino je jedna kontemplacijska mjera.” (Slavica Katalinić, Rijeka)

“Moja prva sjećanja iz djetinjstva su vezana za kino.” (Vlaho Bazdan, Dubrovnik)

“Danas mi je to vrsta eskapizma.” (Marija Grazio, Dubrovnik)

Video snimke s dosad snimljenim kinostalgičnim pričama objavljene su na stranici www.kinostalgija.hr, a uz ostale koje će biti prikupljene tijekom godine postat će dijelom putujuće izložbe, potom i uvijek dostupnog virtualnog muzeja. Sve ih možete popratiti i putem Fabecook i Instagram stranica #kinostalgija.

“Kino magistrala” jedan je od petnaest europskih projekta i jedini iz Hrvatske koji je financijski podržala mreža Europa Cinemas i Kreativna Europa potprogramom MEDIA, a podržali su ga i Hrvatski audiovizualni centar te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist