DuList INUrednički izbor

KREATIVNE SLASTICE ‘IZ ŠKAFETINA Marijeline torte su remek-djela koja je šteta načet’!

KREATIVNE SLASTICE ‘IZ ŠKAFETINA Marijeline torte su remek-djela koja je šteta načet’!

Prve je kolače Marijela Spaić napravila s deset godina. Gledala je na samim počecima svoju rodicu dok je izrađivala slatke delicije te na taj način ‘skupljala’ znanje. A ljubav? Kaže da se s ljubavi prema slasticama moraš roditi! Kako tada nije bilo mobitela i interneta, nove je ideje pronalazila u časopisima.

—Tako sam, kroz dugi niz godina, skupljala iskustvo i znanje o osnovama u slastičarstvu, kao što je izrada biskvita – bez kompliciranih dekoracija. Bila sam, i dalje sam (smijeh), poznata u obitelji kao netko tko zna napraviti ukusne torte, kolače i kekse – reći će svestrana Dubrovkinja. Izgradnji svog slatkog svijeta, svom hobiju, više se posvetila kad su joj kćeri odrasle. Trud, rad i svakodnevno učenje rezultirale su tortama, svojevrsnim slatkim remek-djelima koje je šteta i načet’. Upravo to je i komentar većine ljudi kad vide kreativne slastice na njenoj Facebook stranici ‘Iz škafetina’.

Harry Potter, Game of Thrones…
Marijela se kroz godine također usmjerila i na izradu zanimljivih rukotvorina od gline i stiropora, a upustila se i u jednu od najpopularnijih tehnika ukrašavanja – decoupage. Na taj je način otkrila svoj talent prema osmišljavanju te izradi zanimljivih ručnih radova, a o svemu se izučavala preko tutoriala na internetu. Odlučila je spojiti ljubav prema slasticama i izradi dekoracija. Od tada nastaju torte koje su dosad dobile više od tisuću ‘likeova’. Prva torta koja je zbog svoje dekorativnosti privukla najviše pažnje bila je ona s tematikom Harry Pottera, a kroz jednu je od svojih brojnih torti provukla i priču inspiriranu serijalom Game of Thrones.

KREATIVNE SLASTICE ‘IZ ŠKAFETINA Marijeline torte su remek-djela koja je šteta načet’!

—Sve sam radila radi svoga gusta. Prijateljičina kći je slavila rođendan. Voli Harryja Pottera i pitala me mogu li joj napraviti tortu s nekim znakićem. A ja naravno ne mogu raditi ništa jednostavno. Jer sve što je jednostavno – meni je dosadno! U mene je uvijek torta napravljena k’o da idem na natjecanje. Svaka torta mi predstavlja izazov i nosi svoju priču – kaže nam Marijela. Upravo je zbog ove torte, koja je nastala na temu popularnog čarobnjaka, trebala ići na natjecanje izrade torti u Engleskoj, no sve je propalo zbog COVID-a.

Online edukacije
Sve osnove za izradu torti ima u malom prstu, a osim vlastitih recepata, voljna je svakodnevno učiti i neke nove. Za to ponovno ‘poseže’ za videozapisima na Youtubeu, no u posljednje se vrijeme odlučila educirati preko online edukacija koje vode poznati svjetski majstori slastičarstva.

KREATIVNE SLASTICE ‘IZ ŠKAFETINA Marijeline torte su remek-djela koja je šteta načet’!

— I dalje se usavršavam u dekoracijama te pratim nove trendove. Dekoracija i izgled torte u slastičarstvu su vrlo bitni. Edukacije nisu baš jeftine, ali to je nešto što neću naučiti u nekoj školi ili na Youtubeu. Primjerice, jedna od radionica je izrada ruže od fondana koja izgleda kao da si je ubr’o iz vrta, ne bi se moglo na prvu prepoznati je li prava ili nije – kaže Marijela. Potrebno je puno vremena za razradu ideje. Radi se o jako preciznom radu koja zahtjeva stalna mjerenja. ‘Moraš biti matematičar, nema ništa odokativno’, reći će kroz smijeh. Neke male figurice mora raditi i pod povećalom. ‘Isto k’o kod urara’, naglašava. To je samo neki od alata koji koristi kako bi mogla detaljno izrađivati neke dijelove torti. Kad sve to zbrojimo, dobijemo kuhinju u kreativnom neredu.

—Tijekom kreativne izrade, u meni uvijek vlada uzbuđenje, a na samom kraju, kad sve završim, nevjerojatna radost! Kad postignem nešto što sam htjela, i to bude bolje, nego što sam zamislila – uhvati me euforija (smijeh). Ispunjen si kad radiš ono što voliš – kaže Marijela.

Privlačna i ukusna
Koliko je važno da torta bude lijepa i izvanka, toliko joj je važno da bude lijepa i iznutra, bogata okusom i sočna.

KREATIVNE SLASTICE ‘IZ ŠKAFETINA Marijeline torte su remek-djela koja je šteta načet’!

— Okus mora biti jednak ljepoti torte. Kao što ulažem u vanjski izgled, toliko pažnje ulažem u okus i aromu. Sviđaju mi se voćni okusi s vanilijom, nougat kremom, čokoladnim biskvitom, a sada su popularne torte čiji se okus dopunjava čokoladicama, kao što je, primjerice, kinder bueno – rekla je. Voli svaki dio torte raditi ispočetka i u kućnoj radinosti te izbjegava kupnju gotovih proizvoda.

— Nekad znam završiti tortu i iza ponoća. Nije to napraviti tortu i obložiti je. Za stvoriti priču s puno detalja i ljubavi potrebno je raditi i do tri dana. Nakon što se naprave kreme i ispeku biskviti, sve se spoji i ukalupira. Takva torta mora ležati do 8 sati. Kad se to napravi, onda ide omaz torte, kako bi se napravila struktura. Poslije toga ide prekrivanje fondanom kojim se mogu napraviti čudesa. A onda ide stavljanje ukrasa koje napravim dandva prije. Nije to torta koju ću napraviti ujutro i popodne pojesti – ističe Marijela. Veliku pažnju pridaje i prezentaciji torti tako što ih fotografira ispred raznih pozadina koje redovno naručuje na internetu. Otkriva kako u budućnosti planira iznenaditi javnost s novim radovima – tortama u obliku povijesne jezgre Dubrovnika i sv. Vlaha, ali i Onofrijeve fontane. A, svakako joj je želja otvoriti i stvoriti nešto svoje, mjesto na kojem će se moći degustirati njena slasna remek djela. ‘Za to će trebati vremena’, realna je naša sugovornica. Mi joj držimo fige!

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuLista 17. studenog 2020.

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist