AktualnoDuList IN

[KRATKI OSVRT GOSPARA ANTE CURAĆA] Tako to rade Japanci!

Tako to rade Japanci

Lijepi pozdrav čitateljima DuLista iz Japana. Kad ste u toj zemlji sve vam izgleda impresivno, uglađeno, pristojno. Od nebodera do ulica i parkova, taksi vozača (bijele rukavice na rukama, vrata taksija se otvaraju i zatvaraju automatski) osoblja u trgovinama i prolaznika na ulici. Iako je na ulici mnoštvo ljudi, nitko nikoga ne gura, ne udara u prolazu, ljubazno se miču s puta hodajući po lijevoj strani pločnika. Imamo sreće da je proljeće, sve je u cvatu, užitak je proći ulicom i šetati po parkovima.

Cvijece uz rub ulice

Japan je zemlja vrlo visokog tehnološkog standarda, što je opće poznato, ali mene je ipak oduševila s par primjera korištenja današnje tehnologije u svakodnevnom životu.

Evo par primjera:

Dosli smo na hotelsku recepciju. Recepcioner je uzeo naše podatke, dao nam račun i zamolio da ga odnesemo do stupca preko puta. Stavili smo račun u otvor stupca, na ekranu se je pojavio iznos za platiti, ubacili smo novčanu karticu, račun je plaćen i dobili smo ključ od sobe. Recepcioner ne prima novce niti manipulira s karticama.

Zivopisne slike na ulici

Otišli smo na večeru. Na ulazu u restoran stoji konzola s fotografijama hrane koju restoran nudi. Kratak opis i cijena. Pritisneš na prozorčić menija koji želiš, pojavi se cijena, ubaciš novčanu karticu u otvor, dobiješ račun i sjedneš za stol. Nakon par minuta ti konobar donese jelo. Jedan konbobar tako služi četrdesetak gostiju.

Oni se ne boje potresa
Sutradan smo otišli u drugi restoran na objed. Velika sala je podijeljena separeima u kojima su stolovi sa po četiri sjedalice. Na stolu je tablet s ekranom na kojemu su kvadratići s fotografijama jela. Odabereš jelo koje nakon desetak minuta stiže do tebe pokretnom trakom koje se nalazi u zidu s desne strane. Čuješ ‘klik’ i uzmeš svoju narudžbu. Nema konobara koji uzima narudžbu i donosi ju. Na kraju objeda pođeš prema izlazu, dadeš blagajnici broj svog stola, ona izda račun kojega platiš s karticom i to je jedini osobni kontakt sa poslugom.

Uobicajena guzva na ulici

U susjednom restoranu smo vidjeli još napredniju poslugu. Jelo i piće naručeno preko tableta do stola je donio robot. Poklonio se je i otišao po drugu narudžbu. Plaćanje je opet na izlazu.

Eto, čitajući o problemima koje naši ugostitelji imaju s konobarima i s ostalom poslugom, možda će ovaj kratak izvještaj iz Japana nekoga ponukati na akciju…

Ante I. Curać
Neumirovljeni penzioner
Travanj 2023.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist