Zanimljivosti

‘KRALJICA ZIME’ Sok od naranče ujutro je zlato, u podne srebro, a navečer bronca

Naranča

Da nije samo ljeto rezervirano za ukusno i zdravo voće, dokazuje nam kraljica zime – naranča. S toliko blagodati zdravlju, ljepoti i vitalnosti ne dozvolite da prođe jedan dan bez da pojedete barem jednu ‘zimsku kraljicu’.
U narodu se kaže kako je ‘sok od naranče ujutro zlato, u podne srebro, a navečer bronca’, pa se potrudite svako jutro započeti zlatno!
Naranče su bogate vitaminima C i A, potiču probavu, jačaju srce, smanjuju krvni tlak, a nabrajati bi se moglo u nedogled. Iako je cijeđeni sok naranče iznimno zdrav, nju je zapravo bolje jesti cijelu, jer se cijeđenjem gubi dio voćnih vlakana koja su izvrsna za probavu. A u ovo doba kada se šire prehlade, dovoljna je jedna naranča dnevno kako bi ojačali imunitet i obranili se od virusa. Osim toga, redovita konzumacija može značajno smanjiti rizik i od razvoja bubrežnih kamenaca. Ako imate svoje neprskane naranče, nemojte bacati koru, jer i ona je puna zdravih minerala, pa je iskoristite i naribajte u kolač, a od kore se prave i razne slastice.

Samo neke od blagodati naranče su:
1. Snižava kolesterol i krvi tlak
2. Pomaže u borbi protiv virusa
3. Pušačima vraća potrebni vitamin C kojeg nikotin uništava
4. Bogata je magnezijem, kalcijem i kalijem
5. Poboljšava izgled kose i kože
6. Sprječava alergije
7. Odličan je saveznik u borbi protiv kilograma, jer sadrži velik udio vode

Nije ni čudo što su ih stari Grci nazivali ‘voćem bogova’, dok su ih veliki književnici opjevali. Pa ‘pjeva’ i Dobriša Cesarić:
-Dohvatih naranču sa stola,
I najedamput
U svijesti mi sinu:
Sada je zima.
Neprijazna, duga,
A ja u ruci držim komad juga.-

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist