Kultura

Kraj tjedna uz DSO, Nataliu Ponomarchuk i Traiana Sturz

Kraj tjedna uz DSO, Nataliu Ponomarchuk i Traiana Sturz

Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto donosi koncert DSO-a pod ravnanjem renomirane ukrajinske dirigentice Natalie Ponomarchuk, uz solistički nastup fagotista Traiana Sturze (Rumunjska), pobjednika Aeolus natjecanja za puhače.

The Winner’s Circle ove je godine već pred publiku doveo sjajne mlade glazbenike kroz četiri koncerta u Dvoru. Uz pozitivne reakcije naše domaće i strane publike, DSO nastavlja dalje s Festivalom, najavljujući večerašnji simfonijski koncert.

U petak, 2. rujna u 21 sat u Kneževom dvoru nastupaju Dubrovački simfonijski orkestar uz dirigenticu Nataliu Ponomarchuk (Ukrajina) i fagotista Traiana Sturzu (Rumunjska), pobjednika Aeolus International String Competition. Publiku očekuje zanimljiv program koji uključuje već poznato djelo našeg rezidencijalnog skladateljan Petra Obradovića: contraVals & contraDans. Traian Sturza će se Orkestrom izvesti Koncert za fagot i orkestar u F duru, WoO 23 J. N. Hummela, rijetko izvođeno djelo u našem programu. Na programu će se također naći Simfonija br. 94 u G duru, H. 1/94 ‘Surprise’ J. Haydna koja će zaokružiti cjelokupnu večer.

Natalia Ponomarchuk jedna je od najtraženijih orkestarskih dirigenata u Ukrajini. Glavna je dirigentica Kijevskog komornog orkestra Nacionalne filharmonije Ukrajine. Od 2003. do 2020. bila je umjetnička ravnateljica i glavna dirigentica Dnjeparskog akademskog simfonijskog orkestra Dnjeparske filharmonije iz Ukrajine. Gospođa Ponomarchuk također je bila dirigentica Nacionalnog simfonijskog orkestra Ukrajine (2009.- 2011.). Osim ovih pozicija, često se pojavljuje kao gost dirigent s Nacionalnim filharmonijskim orkestrom Odese i Lavovskim akademskim filharmonijskim orkestrom “INSO-Lavov”. Od 2007. do 2009. bila je dirigentica Nacionalnog ansambla solista “Kiev Camerata”. Natalia je dirigirala nastupima na ukrajinskim međunarodnim glazbenim festivalima: “Kiev Music Fest”, “Prvi nastupi godine”, “Kijevske ljetne glazbene večeri”, “Glazba mladih”, “Kontrasti”. Gospođa Ponomarchuk imala je brojne nastupe kao dirigentica orkestra u svim većim ukrajinskim gradovima. Uz svoj rad u Ukrajini, gospođa Ponomarchuk je često gostovala, kao gost dirigent, diljem Europe. Tijekom svoje dirigentske karijere, Natalia je napravila brojne audio i video snimke, kako u Ukrajini tako i u inozemstvu. Od 1996. do 1998. radila je kao dirigentica na Ukrajinskom nacionalnom radiju, s emisijama na ukrajinskom radiju i televiziji. Nastupala je na koncertima s mnogim međunarodno priznatim solistima. Yevhen Stankovych, jedan od najistaknutijih suvremenih ukrajinskih skladatelja, o njoj je napisao sljedeće riječi: “Iako je gospođa Ponomarchuk relativno mlada, već je dosegla razinu orkestarskog dirigenta svjetske klase. Njezin stil dirigiranja definiran je snažnom disciplinom, snažnom energijom i sposobnošću dubokog razumijevanja kreativnih ideja u glazbi prošlosti i

sadašnjosti. Zato svaki suvremeni ukrajinski skladatelj želi da njegovu orkestralnu glazbu dirigira Natalia Ponomarchuk.”

Traian Sturza, rođen 1997. u Rumunjskoj, počeo je svirati fagot s 10 godina u Nacionalnoj umjetničkoj školi u Iaşiju u Rumunjskoj kod prof. Valentina Petrescua. Također je dugi niz godina studirao kod Constantina Barcova. 2015. godine dobio je trofej Ioan Goia. Nakon što je diplomirao na Umjetničkoj školi u Iasiju, Traian Sturza je nagrađen stipendijom Woodruff Award i završio je diplomu na Schwob School of Music u Columbusu, Georgia, SAD, gdje je podučavao dr. Ronalda Wirta i dr. Stephanie Patterson. Sudjelovao je na brojnim glazbenim festivalima, kao što su Britten-Pears Young Artist Program, Brevard Music Festival, Pacific Music Festival i Schleswig-Holstein Music Festival. Kao orkestralni glazbenik, Traian Sturza je surađivao s orkestrima u SAD-u, kao što su Columbus Symphony Orchestra i Lagrange Symphony, a proveo je jednu sezonu kao glavni fagotist Opere Malmo u Švedskoj. Kao solist nastupao je s Moldavskom filharmonijom u Iaşiju u Rumunjskoj, Lagrangeovom simfonijom, Filharmonijom CSU-a i orkestrom Brevard Music Festivala. Trenutačno Traian Sturza završava magisterij kao student Daga Jensena na Visokoj školi za glazbu i kazalište u Münchenu.

Svi koncerti počinju u 21 sat, a ulaznice se već sada mogu kupiti putem sustava ulaznice.hr, a mjesto možete rezervirati na sales@dso.hr ili broj telefona 091 613 7314. Isto tako, ulaznice će se moći kupiti najmanje jedan sat prije početka koncerta pred Dvorom i na našim prodajnim mjestima. Sve detalje o solistima, programu i koncertima možete pronaći na stranici www.dso.hr, a Orkestar je ove godine pripremio i e-knjižicu o Festivalu, koja je dostupna na ovom linku.

Pridružite nam se na koncertima i uživajmo u sjajnoj glazbi!

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist