Kultura

KOTORART Za početak klapskog druženja predstavljena knjiga lijeričara Đorđa Begua

KOTORART Za početak klapskog druženja predstavljena knjiga lijeričara Đorđa Begua

Sedamnaesti Međunarodni Festival klapa Perast počeo je 28. lipnja uz predstavljanje knjige ‘Lijerica dubrovačkog kraja’ lijeričara Đorđa Begua u Galeriji solidarnosti.

Moderatorica večeri bila je profesorica i član Stručnog savjeta Međunarodnog festivala klapa Perast Marina Dulović, a o knjizi je govorio predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro.

– Zanimljiv je podatak da se autor Đorđe Begu po dolasku na studije u Dubrovnik zaljubljuje u ovaj instrument koji u to vrijeme nije bio ni popularan ni tražen. To su bile šezdesete godine kada on i upoznaje gospodina Đurića koji je bio jedan od rijetkih ljudi koji je pravio lijerice, koji ga je naučio kako se svira ali i kako se pravi ovaj instrument. Što se tiče same knjige, nevjerovatno je da se neko u današnjem vremena toliko potrudio da napiše kako je i sam u podnaslovu rekao – priručnik za izradu i održavanje uz osnove sviranja. On je u knjizi sakupio i note, opisao kako se izrađuje i poravlja ovaj tradicionalni instrument poznat u cijeloj Dalmaciji i Boki – istaknuo je, kako prenosi Radio Kotor.

Kao nastavak uslijedili su nastupi brojnih klapa, a KotorArt, ističu organizatori, od posebnog je značaja za kulturu ove zemlje, a svake godine okupi brojne sudionike. Od naših klapa, nastupile su Kaše i Skontradura, koja je ujeno ocijenjena i najboljom ženskom klapom.

Pročitajte još

POTICANJE DJECE NA ČITANJE Radionice za odgojitelje, roditelje i knjižničare

Dulist

[FOTO] TEA PEROVIĆ PREDSTAVILA KNJIGU Snaga vjere, ljubavi i brige majke za svoje kćeri

Naša akademska slikarica Jasmina Runje izlaže na skupnoj izložbi u Kastvu

Dulist