Hrvatska

Korona prepolovila prodaju vina, oporavak će ovisiti o turizmu

Korona prepolovila prodaju vina, oporavak će ovisiti o turizmu

Prodaja vina u Hrvatskoj se u 2020. godini praktički prepolovila, što je posljedica pada turističke potrošnje i blokade HoReCa kanala kroz koji naši vinari plasiraju gotovo 70 proizvodnje. Zato moramo biti svjesni da će oporavak ovog sektora značajno ovisiti i o oporavku turizma – istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na otvaranju 27. Vinistre u Poreču.
Naglasio je kako je ključnu ulogu u stabilizaciji vinskog sektora u prošloj godini odigrao nacionalni program pomoći kojim je država sa 56 milijuna kuna, kroz kriznu destilaciju i krizno skladištenje, uklonila s tržišta 9 milijuna litara vina, pomogla u očuvanju tekuće likvidnosti i oslobodila skladišne kapacitete za novu berbu.
-Izborili smo se da pomoć sektoru vina od 20 milijuna kuna ide i u ovoj godini, međutim, trebamo biti oprezni oko krizne destilacije i njezina utjecaja na cijenu vina u maloprodaji, ali i na povećanje uvoza koji je u prošloj godini rastao za 7 posto. S druge strane u prošloj godini izvoz nam je u odnosu na 2019. pao za preko 20 posto i taj trend se nastavlja i prvom kvartalu ove godine. Jedino što ohrabruje jest činjenica da nam u izvozu raste udio vina više cjenovne kategorije, vrhunskih vina i pjenušaca. Samo za ilustraciju, izvoz pjenušaca porastao je za 58 posto i to jasno govori da hrvatsko vinarstvo treba ići, kao što ide i Istarsko, u smjeru visoke kvalitete – poručio je Kovačević.
Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti. Kako bi se snažnije brendirali kao vinska zemlja, moramo više izdvajati za marketing i vinarstvo općenito jer bez toga nema ozbiljnijeg tržišnog pozicioniranja. Stoga će HGK pod zajedničkim brandom Vina Croatia, Vina Mosaica još snažnije, vlastitim sredstvima i sredstvima vinske omotnice EU fondova, raditi na međunarodnoj promociji domaćih vina.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist