Hrvatska

Hrvatska danas obilježava Dan neovisnosti

U Republici Hrvatskoj danas je spomendan, Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika i koja je donesena 25. lipnja 1991. godine.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika od 25. lipnja 1991. prethodila je ista odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

Sabor Republike Hrvatske, donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, te je na istoj sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. No, istekom moratorija na tu povijesnu odluku, 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne veze s ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država. Dan 8. listopada danas se obilježava kao Dan hrvatskog sabora – spomendan.

Pročitajte još

Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima COVID-potvrde

Dulist

NOVI ZAKON Ljude koji šire mržnju u komentarima čekaju ozbiljne kazne

Dulist

Tvrtka Texo Molior izvodi radove uređenja luke Omiš

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija