Županija

KORONA OPET POMRSILA PLANOVE Ni ove godine nećemo u Stonu ‘srkati’ kamenice

Ljubitelji kamenica i ove će godine ostati uskraćeni za Dan malostonske kamenice, koji se godinama ranije održavao u Stonu na blagdan svetog Josipa. Naime, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi u našoj županiji, organizacija ove manifestacije nije moguća jer su, kako nam je rekao i načelnik Općine Ston Vedran Antunica, zabranjena javna okupljanja, a za razliku od ostatka Hrvatske, u našoj županiji ne mogu biti otvorene niti tarace ugostiteljskih objekata. Antunica za DuList ističe kako je postojalo više ideja i razmišljanja za i u danim okolnostima organizaciju ove, mnogima omiljene manifestacije, no nakon što su propisane strože mjere za našu županiju, koje su prvotno trajale do 15. ožujka, a kasnije su i produljene, sve je zapravo palo u vodu. Sve da su strože mjere i ukinute 15. ožujka, govori nam Antunica, teško bi bilo išta organizirati u tako kratkom roku.
Po preporuci Stožera civilne zaštite, Dan malostonske kamenice nije se održao niti prošle godine.
Upravo smo na temu školjkarstva nedavno razgovarali i s predsjednicom udruge Stonski školjkari Marijom Radić. Tada je naglasila kako bi upravo Dan malostonske kamenice mogao biti mali kotač koji bi pokrenuo stvari kako sav trud ne bi bio uzaludan jer kamenica, tumači, par puta mora prijeći preko ruka. ‘To je jedan kontinuiran proces’, istaknula je. I školjkarstvo trpi velike posljedice uzrokovane pandemijom koronavirusa jer se 80 do 90 posto same proizvodnje prodavalo lokalnim ugostiteljskim objektima tijekom turističke sezone. Od prošle godine, stoga, ostale su goleme količine kamenica, školjkaša uopće u moru.

Pročitajte još

ZBOG ŽALBE Zaustavljen i drugi natječaj za Lučino razdolje

Dulist

U SLANOME I MAJKOVIMA Osnovnoškolci se upoznavali s riječnom i barskom kornjačom

Dulist

Stoljetni div u srcu Slavonije hrvatsko je stablo godine!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija