Županija

Korčula pokrenula projekte vrijedne 30 milijuna kuna, u djecu i mlade uloženo 15 milijuna kuna

Korčula pokrenula projekte vrijedne 30 milijuna kuna, u djecu i mlade uloženo 15 milijuna kuna

U posljednje tri i pol godine Korčula je pokrenula 21 projekt, a njih je osam s prefiksom EU. Ukupna vrijednost započetih i realiziranih projekata u razdoblju od lipnja 2017. do 31. prosinca 2020. iznosi 37,8 milijuna kuna. Pri tome su projekti sufinancirani putem fondova Europske unije težili 17,3 milijuna kuna, donosi portal gradonačelnik.hr. U Korčuli je proračun u tri godine, od 2016. do 2019. povećan za čak 50 posto. Tako je u 2016. godini iznosio 30,2 milijuna kuna, a 2019. godine – 45 milijuna kuna. Ukupni prihodi, primici i preneseni rezultati u 2016. bili su 27,4 milijuna kuna, u 2017.- 28,8 mil. kn, 2018.- 32,6 milijuna kuna, a u 2019.- 39,5 milijuna kuna. U posljednje četiri godine donesena su tri važna strateška dokumenta. Riječ je o strategiji razvoja turizma Grada Korčule, Strategiji razvoja Grada Korčule do 2020. godine i Planu upravljanja starom gradskom jezgrom grada Korčule.

U postupku završavanja je i Akcijski plan razvoja biciklističkog i pješačkog turizma Grada Korčule. U sklopu poziva Tajništva za otoke pri Europskoj komisiji, izrađena je Strategija energetske tranzicije Grada i otoka Korčule (CETA). Strategija je izrađena u skladu s uputama Tajništva za otoke te je prilagođena javnim pozivima koje će Europska unija raspisivati za otoke. U tijeku je izrada Strategije energetske tranzicije Grada Korčule, a kao podloga za prijavu projekata na javne pozive na nacionalnoj razini. Cjelokupni projekt izrade dvaju strategija je vrijednosti 186.000,00 kn bez PDV-a. Ističe se projekt Value, prekogranične suradnje u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska. Kao partner u projektu financira rekonstrukciju kuće Marka Pola, grube građevinske radove bez radova na interijeru, lapidariju i vrtu, a ukupna vrijednost pilot projekta je 3.223.579 kn, od čega je 2.7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, navodi se među ostalim.

Grad Korčula također je partner na projektu ‘Ruralna poučna kulturno-etnografska atrakcija’, vrijednom ukupno 33 milijuna kuna u sklopu kojeg se vrši cjelokupna renovacija Gradskog muzeja Korčula s unutarnjim uređenjem i postavom. Projektom Revitalizacija obrambenih utvrda grada Korčule, ‘težine’ 5,3 milijuna izrađena je cjelokupna projektna dokumentacija, izvršena arheološka istraživanja, izrađeni konzervatorski elaborati za najreprezentativnije objekte kulturne baštine grada Korčule. U novoj financijskoj perspektivi predstoji se prijaviti za financiranje, te cjelokupna revitalizacija i stavljanje u funkciju interpretacijskih centara. Također, Grad Korčula u suradnji s NPKLM vodovod d.o.o. i Hrvatskim vodama započeo je projekt Aglomeracija Korčula, u sklopu kojeg je izrađen idejni projekt za ishođenje posebnih uvjeta za Aglomeraciju Korčula (grad Korčula i Žrnovo), te izdvojenih aglomeracija Račišće, Pupnat i Čara. Ugovorene vrijednosti studijsko-projektne dokumentacije i dokumentacije za nadmetanje razvoja vodno-komunalne infrastrukture na području grada Korčule, sa studijom izvodljivosti, dokumentima iznose 7.472.168,00 kuna.

U demografsku obnovu uložilo se od 2017. do 2020. preko 1,6 milijun kuna, za obrazovanje u istom periodu 600 tisuća kuna, a za predškolski odgoj – uz uređenje dječjeg igrališta u sklopu vrtića – čak 12,6 milijuna kuna. Ukupno u tri godine blizu 15 milijuna kuna. U protekle tri godine za oko 100 tisuća kuna su tako povećana sredstva za naknade za novorođene za koje je ove godine osigurano 277 tisuća kuna. I to za prvo dijete roditelji dobivaju već uobičajenih 3.000, a za drugo 4.000, za treće dijete dobivaju čak 12.500, i to 5.000 jednokratno i po 1.500 kuna kroz idućih pet godina. Korčula je i među prvih dvadeset jedinica lokalne i područne samouprave koji je pristupio usluzi e-Novorođenče, u suradnji s Ministarstvom uprave RH.

Grad je sporazumom o poslovnoj suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, postaje dislocirana lokacija za izvođenje preddiplomskog sveučilišnog studija Nautika, Brodostrojarstvo i Poslovna ekonomija, smjer Turizam. Pod vodstvom gradonačelnika Andrije Fabrisa ostat će zapisan kao prvi hrvatski otok na kojem će se izvoditi akreditirani programi etabliranog hrvatskog Sveučilišta.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist