Kultura

Konji u vrtu Rektorata

Izložba skulptura “Chevaux 9909” hrvatskog akademskog kipara Hrvoja Dumančića, otvorena je večeras u vrtu dvorca Crijević- Pucić. Autor je predstavio svoje konjičke skulpture u bronci i aluminiju.

Izložene su i dvije instalacije u terakoti, koje su bile kandidirane i nagrađivane na međunarodnim izložbama u Francuskoj, Engleskoj i SAD-u, a nastale su posljednjih deset godina. Postavljanje izložbe realizirano je na inicijativu francuskog grada Rueil Malmaisona, s kojim je Dubrovnik početkom 2011. godine potpisao Povelju o bratimljenju. U sklopu međunarodne kulturne suradnje između tih dviju gradova nastala je i ova izložba, pa su konjičke skulpture Hrvoja Dumančića bile izložene i u Rueil Malmaisonu u svibnju ove godine. Tom prigodom kipar je tom francuskom gradu poklonio dio skulpture koja se sačinjavala od dva konja u igri, dok je drugi dio skulpture večeras uručen gradu Dubrovniku.

Hrvoje Dumančić nagrađivani je umjetnik, posebno se zauzima za popularizaciju umjetnosti sa motivima konja, a nedavno je u u londonskoj Mall Galleries osvojio i prvu nagradu za najbolju skulpturu na međunarodnoj izložbi “Konji u umjetnosti”. Inače, ovom kiparu, koji se aktivno bavi i  konjičkim sportom, konji su ljubav iz djetinjstva, pa ih je kao motiv odlučio prenijeti u svoju umjetnost. Također, Grad Dubrovnik otkupio je jednu od njegovih skulptura, koja će svoje mjesto naći u fundusu gradskog muzeja. Izložbu u organizaciji Grada Dubrovnika, Dubrovačkih ljetnih igara i Sveučilišta u Dubrovniku otvorili su dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i zamjenik gradonačelnika Rueil Mailmaisona Francois Le Clac'H, a može se pogledati do 2. listopada.

Pročitajte još

U NEDJELJU Humanitarni koncert FA Linđo ‘Igrajte nam mužikaši’ ispred Dvora

Dulist

U PETAK ISPRED DVORA Pijanistica Naira Asatryan s DSO-om i dirigentom Ivanom Hutom

Dulist

KNJIGA TEKSTOVA PRVOG RAVNATELJA ARHIVA ‘Vučetić je jedan od prvih istraživača Dubrovnika’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija