Grad

KONGRES U QUEBECU Franković o stambenoj problematici i prekomjernom turizmu

Gradonačelnik Mato Franković u subotu je, na poziv gradonačelnika kanadskog Quebeca, sudjelovao kao panelist na stručnoj konferenciji o izazovima stanovanja, kruzing turizma i urbane mobilnosti. Svoja iskustva u ovim područjima podijelili su i predstavnici Bruxellesa, Beča i Bordeauxa, prenose iz Grada Dubrovnika u priopćenju.

Franković je na panelu ‘One talking about housing in Dubrovnik: Smart destination management for sustainable tourism’ sudionike kongresa upoznao sa Planom upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Starim gradom Dubrovnikom’ te modelom Dubrovačke stanogradnje.

Tom prigodom je istaknuo kako je Plan prvi strateški dokument u Republici Hrvatskoj, čiji je cilj osigurati dugoročni sustav upravljanja koji će očuvati kvalitetu, izvornost i cjelovitost svjetskog dobra, uz očuvanje kvalitete života građana i aktivno multifunkcionalno korištenje središta grada. Franković je pritom pojasnio što Grad Dubrovnik čini kako bi očuvao kvalitetu života građana, poput reguliranja javnih površina, pružanje potpore tradicijskim obrtima, a kao primjer je istaknuo gradnju nove osnovne škole i Odluke kojom će ugostitelji trebati ugraditi ograničivače razine emisijske buke na elekroakustičkim uređajima.

Između ostalog, naglasio je kako je opći cilj provođenja populacijske politike grada usmjeren na stvaranje što boljih gospodarskih i društvenih uvjeta koji je usklađen je s mogućnostima lokalne zajednice, a provode se putem socijalnog programa, dok se Dubrovačkom stanogradnjom pruža pomoć građanima koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

Govoreći na panelu ‘One talking about the mass tourism with the cruises: Respect the City – Dubrovnik, a leader in sustainable tourism’, gradonačelnik je istaknuo kako je suradnja s CLIA organizacijom bila prekretnica u suzbijanju prekomjernog turizma jer je Grad Dubrovnik u kratko vrijeme uspio smanjiti gužve u povijesnoj jezgri te osmisliti dugoročno rješenje planiranjem dolazaka i odlazaka kruzera na dnevnoj, mjesečnoj i godišnjoj bazi. Uspješnost u tome pokazuje izvješće Globalnog vijeća za održivi turizam u kojem je Grad Dubrovnik postigao rezultat od 70 posto u ocjenjivanju održivosti destinacije (GSTC).

Prvog dana službenog boravka u Kanadi, gradonačelnik je otvorio kongres predsjedajući Generalnom skupštinom OWHC-a, dok je u četvrtak, na Dan solidarnosti gradova svjetske baštine, predstavio mjere projekta ‘Poštujmo Grad’ i plan za nastavak razvoja održivog turizma grada Dubrovnika.

Pročitajte još

Udruga Lukjernica dobila vrijedno vozilo

Dulist

Sjednice Gradskog vijeća odsad na znakovnom jeziku za gluhe i nagluhe osobe

Dulist

Gradonačelnik uputio sućut povodom smrti mo. don Miha Demovića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija