Aktualno

Konferencija o vodnim resursima

Šesta po redu bijenalna konferencija Globalnog fonda za okoliš (GEF) održava se od 17. do 20. listopada u Dubrovniku.

 Konferencija će se obilježiti rezultati u zaštiti vodnih resursa planete Zemlje ostvarenih tijekom protekla dva desetljeća u okviru GEF-ovog programa Međunarodnih voda, kao i raspraviti o održanju kvalitetnih rezultata i u budućnosti. Ukupno 149 zemalja aktivno je uključeno u suradnju kroz GEF i njegovih deset agencija.

"Impresioniran sam važnošću obavljenog posla kroz sastanke u okviru portfelja Međunarodnih voda, kao i time u kolikoj se mjeri izgradilo povjerenje među nizom zemalja koje zajednički rade na osiguranju svoje budućnosti, a mi smo doista počašćeni činjenicom da GEF značajno pomaže u ispunjavanju tih ciljeva", rekao je Andre LaPerriere, zamjenik direktora Globalnog fonda za okoliš u Washingtonu.
 
"Hrvatska dijeli većinu voda sa susjednim zemljama, posljedica čega je međunarodna suradnja po pitanju vodnoga gospodarstva, što je i odrednica hrvatske vodne politike", objašnjava Zdravko Krmek, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. "Ta suradnja se, među ostalim, sastoji od zajedničkih projekata kojima GEF i slične organizacije pružaju značajnu stručnu i financijsku pomoć. Hrvatska u ovom procesu ozbiljno shvaća svoju ulogu u proaktivnom pristupu vodnim pitanjima, u cilju postizanja održivog upravljanja vodama, bilo da se radi o globalnim pitanjima ili pitanjima lokalne zajednice."
 
Trenutno u Hrvatskoj postoji šest ključnih projekata koji se provode uz potporu GEF-a. U suradnji sa Svjetskom bankom u Hrvatskoj, provedba dva ključna projekta (Projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području te Projekt upravljanja Neretvom i Trebišnjicom) značajno će smanjiti onečišćenje voda u priobalnom području Hrvatske. 
 
Projekt upravljanja Neretvom i Trebišnjicom važan je i za Hrvatsku i za susjednu Bosnu i Hercegovinu, budući da će se provedbom tog projekta poboljšati upravljanje prekograničnim vodnim resursima obiju rijeka. Projekt, također, pridonosi nadzoru nad onečišćenjem putem prioritetnih ulaganja u pročišćavanje otpadnih voda, a uključuje i razvoj navodnjavanja te sprječavanje prodora slane vode. Projektom se zagovara i aktivno uključenje javnosti u planiranje i donošenje odluka.

Pročitajte još

Vodovod savjetuje: Kako zaštititi vodomjere i instalacije od smrzavanja?

Dulist

DOJMOVI VJERNIKA NAKON REĐENJA ‘Prožimaju nas posebni osjećaji. Od biskupa očekujemo da nam bude pravi pastir’

Dulist

Danas se zaređuje novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija