Crtice iz Konavala

Konavljanin u Kini

Konavljanin u Kini

Sjećam se kako sam, kad sam prvi put kod don Balda Mladoševića ugledao Bazilijevu fotografiju, pomislio da se zaista radi o nekom Kinezu. Znatiželjan zbog čega don Baldo drži u uredu na zidu fotografiju „Kineza“ približio sam se, te zapazio kako lik na fotografiji, koja je ujedno sadržavala i natpis da se radi o mučeniku stradalom u Kini 1911., nema kineske crte lica. Potom sam na istu fotografiju naišao u Kapetanićevoj knjizi Konavle na starim razglednicama 1918. – 1944., te ostao zaintrigiran autorovom opaskom kako se ne radi o Kinezu nego već o Konavljaninu koji je ubijen 1900. u Kini.

OTAC BAZILIJE IZ VITALJINE
Činjenica da postoji fotografija Konavljanina u kineskoj odori koji je poginuo u Kini, te kako se spominju dvije različite godine njegove smrti, potakle su me da pokušam saznati nešto više o tom „kineskom” Konavljaninu. Čitajući Hrvatski franjevački biografski leksikon saznao sam kako fotografija prikazuje oca Bazilija, pravim imenom Andrija Radonića. Otac Bazilije se rodio u Vitaljini 28. studenog 1871. kao sin Petra Radonića i Kate rođene Pržić-Đangradović. Stupio je u reformatorski franjevački samostan u Herceg Novom, a 1888. u opservantsku Provinciju sv. Franja u Veneciji, gdje je 1896. bio zaređen za svećenika. Dvije godine kasnije, 1899. na vlastiti zahtjev otac Bazilje odlazi u misiju u Kinu. Tamo je bio ravnatelj sjemeništa u Hunanu 1900., baš u vrijeme kada u Kini izbija Bokserski ustanak. Spomenuti ustanak su pokrenuli kineski seljaci i gradska sirotinja, a bio je usmjeren protiv iskorištavanja Kine u čiju su se politiku uvelike upleli stranci. Bilo je to vrijeme nezaposlenosti, strašne gladi na koju su osim loših gospodarskih prilika utjecale i suše. Ustanak su pokrenuli članovi tajnoga političkog društva I He Tuan (Pravedno složno društvo), čije su ime stranci krivo protumačili kao I He Chuan (Pravedna složna šaka) te članove društva nazivali boksačima (bokserima), a ustanak boksačkim (bokserski).

SVJEDOČIO O KONAVLIMA
Najbolji opis ustanka jest parola koju su tada izvikivali pobornici ustanka, a glasila je: „Brani domovinu, uništi stranca”. Između ostalog, zamisao je bila istrijebiti i kineske kršćane jer ih se smatralo predstavnicima stranih ugnjetavača. Dakle, u takvim je prilikama djelovao naš Konavljanin, otac Bazilije, a o tome će i sam ponešto zapisati, što će biti tiskano godinu dana nakon ustanka, dakle 1901. Kada su se prilike smirile, 1907. imenovan je Generalnim vikarom u Hunanu. Tu je s apostolskim administratorom Kvirinom Henefilingom obnavljao ono što je bilo porušeno za vrijeme Bokserskog ustanka. Podigao je crkvu Bl. Djevice Marije Pompejske u Yencehowu gdje osnovao jaku kršćansku zajednicu. Istina je kako nije nastradao za vrijeme Bokserskog ustanka, ali je sigurno bio progonjen. Ponovno će biti progonjen za vrijeme zbacivanja Mandžurske dinastije 1911., ali se i tada spasio, no zbog velike iscrpljenosti obolio je od plućne bolesti te je umro u Hunanu 6. travnja 1913. Čitajući ovu životnu priču zaboravljenog oca Bazilija Radonića, te ga uvrstivši u ovu svoju galeriju likova, opet sam iznova ostao iznenađen i ponosan, što je jedan Konavljanin otputovao u Kinu isključivo iz svojih vjerskih uvjerenja, te je svojim radom i životom svjedočio o kraju iz kojeg je potekao – o Konavlima.

Pročitajte još

Orhan Pamuk, turski nobelovac i Jakov Pervitić, kartograf iz Konavala

Božo Lasić

Veliki rat, Božićni mir, Bečka filharmonija, Konavle i Mihovil Nikolić

Božo Lasić

Nikola Primorac – prvi na svijetu u maloj brodici preplovio Atlantik

Božo Lasić