Kultura

KONAVLE ART Festival Glazba i riječ okrunjen nastupom tria Lied Me

KONAVLE ART Festival Glazba i riječ okrunjen nastupom tria Lied Me

Nastupom tria pod nazivom Lied Me (eng. slijediti, njem. lied – pjesma), koji se održao u petak, 30. lipnja u crkvi sv. Nikole u Cavtatu, završen je 17. festival Glazba i riječ koju organizira udruga Konavle art. Trio čine sopranistica sa švicarskom adresom Nikolina Pinko Behrends, flautistica Đive Franetović Kušelj i pijanistica Stefani Grbić.

Koncert su otvorile gregorijanskim koralom ‘Ave maris stella – Zdravo, zvijezdo mora’ prinoseći svijeće oltaru, a potom su izvele djela G. F. Händela, G. Puccinija, A. L. Webbera te hrvatske skladatelje E. Cossetta, D. Pejačević (uz stotu godišnjicu smrti), a posebno značenje na koncertu su bila djela dubrovačkih skladatelja: J. P. Sorkočević, N. Ćorak, i J. Kraljić čije je djelo otkrio i objavio u svojim knjigama ‘Velika povijest dubrovačke glazbe od 10. do 20. st.’ don Miho Demović.

Na ovogodišnjem festivalskom programu održalo se šest glazbenih i dramskih događanja. Festival je započeo predstavom ‘Ćiro’ u izvedbi Tarika Filipovića u Čilipima, zatim je uslijedila edukativna predstava ‘Drugačiji si, to je baš cool’ MIST Teatra iz Zagreba kojeg čine slijepe i slabovidne studentice. Koncertom i izložbom u Cavtatu ‘Mladi za mlade’ u suradnji sa voditeljicom gline mr. art. Marija Đangradović polaznici su prezentirali svoje uratke, nakon čega je uslijedio koncert mladih talenata iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića, pijanista Nikše Car i Nike Bjelovučić. Jazz pijanist Petar Ćulibrk održao je koncert i predstavljanje albuma ‘Old School’ pod nazivom Jazz & Wine u suradnji sa Dubrovačkim podrumima. Sjećanje na poznatog cavtatskog tenora Tina Pattieria otkrivena je spomen ploča na njegovoj rodnoj kući, nakon čega je uslijedila Pergolesijeva opera ‘Služavka gospodarica’ u izvedbi ansambla ‘Pannonica Berislav Jerković’, Anje Papa, Mihaela Ferčeca, Antu Blaževića, orkestra Sorkočević i pod dirigentskom palicom Slobodana Begića.

Udruga Konavle art koju vode Ivan Kušelj, Đive Kušelj i Stefani Grbić se zahvaljuju svim sponzorima koji su pomogli u ostvarenju ovogodišnjeg programa festivala Glazba i riječ, a to su: Turistička zajednica općine Konavle, Općina Konavle, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Adriatic Luxury Hotels, Villa Pattiera, Dubrovački podrumi i Umjetnost Šerbu – Dubrovnik Art te mnogobrojnoj publici i svim medijima koji vjerno prate i podržavaju Festival.

Foto: Konavle art

Pročitajte još

DANI FRANKOFONIJE Izložba i predavanje ‘Priča o markizu de Piennesu’

Dulist

DJEČJI ODJEL Pričaonica i likovna radionica ‘Noštromo Jakša’

Dulist

‘Vidi kako Lokrum pere zube’ na 20. Virkasu u Virovitici!

Dulist