Grad

Konačna cijena obnove Lazareta 15 posto veća od planirane?!

blank

Trošak obnove kulturno-spomeničkog kompleksa Lazareta odstupat će za čak 15 posto u odnosu na početku cijenu radova.

Podsjetimo, nakon što se uz dozvolu Gradskog vijeća u travnju 2012. godine Grad Dubrovnik kod HBOR-a zadužio za 99 milijuna kuna, isticano je kako će se iz tog kredita, između ostalog, financirati i obnova kulturno-spomeničkog kompleksa Lazareta i to s iznosom od 20 milijuna kuna. Potom je proveden i javni natječaj na kojem je kao najpovoljnija ponuda izabrana ona osječke građevinske tvrtke Monte-Mont, a u iznosu od 29 milijuna kuna.

To je, dakle, bila ugovorena cijena radova. Tada je spomenuto kako će se za sanaciju konstrukcije Lazareta uložiti 20 milijuna kuna, a za unutarnje uređenje još devet. Iz tog doba je i ona famozna gradonačelnikova izjava kako ‘Revelin obnavlja Lazarete’, jer je navodno rata kredita od tri milijuna kuna bila jednaka prihodu Grada u poslovanju Culture Cluba Revelin. Nakon toga iznos u konačnom troškovniku radova varirao je od prilike do prilike.

Spomenik nulte kategorije

Nekoliko mjeseci nakon potpisa ugovora uslijedio je i početak radova, kao i prosvjed ‘stanara’ Lazareta. Tada je spomenut iznos od 34 milijuna kuna, dakle čak pet milijuna više od ugovorenog. U veljači prošle godine u javnosti se spominjao iznos od 32 milijuna kuna. Potom je na otvaranju novog Sanitatovog ureda u rujnu prošle godine naveden prilično nedefiniran iznos od ’30-ak milijuna kuna’, kada je i istaknuto da se Lazareti ‘do zadnje lipe financiraju iz kredita HBOR-a’.

To je pak oprečno s gradonačelnikovom izjavom od prije mjesec dana. U još jednom od obilazaka Vlahušić je naveo kako će radovi koštati 34 milijuna kuna (dakle, iznos spomenut i 2012. godine, a koji od ugovorenog odstupa za 5 milijuna kuna), ali je i dodao kako će se financirati ‘djelomično iz kredita HBOR-a, a drugim dijelom iz Proračuna.
Na poslijetku smo zatražili i službeno obrazloženje Grada Dubrovnika. Koja je stvarna cijena obnove kompleksa Lazareta?

– Očekivani iznos troškova za obnovu Lazareta iznosi do 34 milijuna kuna i to je iznos koji je Grad Dubrovnik osigurao u proračunu – odgovorili su nam prilično neodređeno. Jer po ovome se čini kao da je Grad s izvođačem potpisao ugovor na jedan iznos (29 milijuna kuna), a u trošak već uračunao drugi, veći iznos (34 milijuna kuna).

– Radovi su još u tijeku, ali radi se o spomeniku nulte kategorije, te su se tijekom izvođenja radova u potpunosti slijedile smjernice i sugestije konzervatora. Zbog toga je došlo do određenih izmjena. Više detalja i točan iznos ćemo biti u mogućnosti objaviti po završetku radova – pokušali su taj nesrazmjer opravdati u gradskoj upravi.

Čak i ako se uvaži argument da su intervencije i ideje konzervatora možda i podigli cijenu obnove, ipak je teško vjerovati da bi takvi utjecaji poskupili projekt obnove za čak pet milijuna kuna. Postavlja se na kraju i pitanje kako je i temeljem kojih procjena, podataka i očekivanja rađen prvi troškovnik, kad će onaj završni biti najmanje pet milijuna kuna skuplji.

Pročitajte još

ZAMJENA LED MARKERA Promet na dijelu Hebrangove regulirat će semafori

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

DA SE NE ZABORAVI! Obilježavanje 32. obljetnice početka napada na Grad

Dulist