Aktualno

Komisija odgovorila Piculi: Tungsten rasvjeta neće se ukinuti 2020.!

Komisija odgovorila Piculi: Tungsten rasvjeta neće se ukinuti 2020.!

Nijedno kazalište neće imati obvezu ukloniti tungsten rasvjetu u rujnu 2020. niti će upotreba tungsten lampi tada biti zabranjena – odgovorila je zastupniku Toninu Piculi Orsola Irene Mautone iz odjela za energetsku učinkovitost Opće uprave za energetiku Europske komisije.

U svom odgovoru, Mautone pojašnjava da će se tungsten rasvjeta koja je već u trgovinama ili na skladištu, prije datuma primjene revidiranih propisa moći nesmetano kupiti i koristiti. Dodala je da Komisija još uvijek analiza sve pristigle primjedbe i komentare, uključujući i one predstavnika kazališnih i dramskih instituacija.

-Bez obzira na konačan ishod, ostaje činjenica da 2020. neće biti zabranjena tungsten rasvjeta i nijedno kazalište neće biti obvezno zamijeniti tungsten s LED ili nekom drugom vrstom rasvjete – poručio je zastupnik Picula.

Iz njegovo ureda podsjećaju kako je osim Mautone, poslao 25. siječnja i službeni upit Europskoj komisiji nakon što su mu se obratili predstavnici kazališnih i dramskih institucija. Zatražio je da Komisija scenske umjetnosti i dalje nastavi tretirati kao izuzetak ili da im se prijelazni rok produlji s dvije na deset godina.

Picula je u pitanju Komisiji poručio da će nova Direktiva pogoditi struku na nekoliko razina:
-Umjetničkoj jer će im oduzeti jedan bitan alat (ne samo tehnološki već i likovno), organizacijskoj jer nemaju dovoljno vremena educirati osoblje i financijskoj jer je cijena i tri do četiri puta veća u odnosu na klasičnu rasvjetu te će u vrlom kratkom periodu iziskivati više milijuna eura ulaganja. Uz sve navedene štetne posljedice eventualnog donošenja zabrane tzv. tungsten rasvjete, tungsten žarulja i LED žarulja međusobno se razlikuju po likovnim značajkama, a naročito po načinu na koji reproduciraju boje scenografije, kostima, ljudskog lica.

Naglasio je da u tom pogledu LED žarulja još uvijek ne može zamijeniti tungsten što će rezultirati lošim kazališnim oblikovanjem i siromašnijom produkcijom.

Pročitajte još

NEBOJŠA STOJČIĆ Moramo raditi na brendu Dubrovnika kao sveučilišnog grada. Izblijedio je s jačanjem turizma

Andrea Falkoni Račić

BERBA JAGODA U DOLINI NERETVE Najranije do sada s cijenom od tri i pol eura

Dulist

[VIDEO] Suludo pretjecanje preko pune crte na Pelješcu

Dulist