Kultura

Komedija od Pometa

Predstavljanje knjige „Komedija od Pometa“, koja donosi rekonstrukciju Držićeva izgubljenog djela koju je nakon dugogodišnjeg istraživanja priredio Matko Sršen, predstavljena je ove srijede u velikoj dvorani Akademije dramskih umjetnosti.

Redatelj i profesor Matko Sršen ovom je prigodom rekao kako izgubljena djela velikih književnika s iznimnim značajem za našu književnost, poput Marina Držića treba rekonstruirati. „Pomet“ je prvi dio Držićeve duologije koju čini s „Dundo Marojem“ i njegovo kapitalno djelo čiji tekst nije sačuvan do današnjih dana, ali ga je Sršen rekonstruirao na osnovu poznatog zapleta i drugih arhivskih zapisa koji nam otkrivaju djelove ovog komada. Izdanje također donosi i tekst „Dundo Maroja“ pročišćen od grešaka u prijepisima kroz stoljeća nakon njegova nastanka.

„Komedija od pometa“ opsežno je izdanje koje na 651 stranici donosi vrijedan sadržaj podijeljen u tri cjeline. Prva donosi Sršenove tekstove „Dundo Marojev atentat na Držića i teatrologija držićijana – Pomet-tetar“, „Držićev teatar prije Držića“ i „Držić i teatar Igara“ U drugom djelu su duologija „Pomet“ i „Dundo Maroje“ dok završni dio knjige donosi dodatke s Marinkovićevim tekstom varijanti svršetka Kombolove nadopune „Dundo Maroja“, rječnik, indeks imena i sažetak na engleskom jeziku.

Knjigu je izdala naklada Jesenski i Turk, a na predstavljanju su, uz autora sudjelovali Dubravka Carić-Crnojević, Mira Muhoberac, Mišo Nejašmić, Antun Pavešković i Mima Simić, dok su u prigodnom programu ulomke iz Držićevih djela čitali Nataša Dangubić, Maro Martinović i Joško Ševo.
 

Pročitajte još

Otvorena izložba Nin i novac u Odjelu za arheologiju

Dulist

[FOTO] MJESEC MLADEŽI I DSO-a Neki su nastupili, a neki se upoznali sa svijetom glazbe!

Dulist

Ionescove ‘Stolice’ u Kazalištu Marina Držića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija