DuList INSlušni aparat

Kolumna loših odluka

Kolumna loših odluka

Kolumna loših odluka

S prvim danima rujna krenula je i svježa ofenziva novih albuma, a ban­dovi se polako pripremaju za jesenske promotivne turneje.

Kvalitetnih izda­nja ne nedostaje pa mi je najveći pro­blem bio iz nepresušnog vrela kvali­tetnog metala izdvojiti samo tri. Ipak smo ograničeni prostorom pa su prio­ritet dobila tri veterana svojih žanrova. Prvog rujanskog vikenda izišao je dva­naesti album legendarnih američ­kih rockera CLUTCH – ‘Book of Bad Decisions’. Obilježavajući dvadeset pet godina od izdanja svojeg prvog albuma, frontman Neil Fallon i ekipa su odlučili izdati kvazi-konceptualni album s temom nostalgije na neka stara, dobra vremena.

Kolumna loših odluka

Kroz petnaest solidnih stvari opjevali su (ne)zgode s turneja u ‘Gimme The Keys’, prisjetili se mladalačkih dana u melankoličnom ‘Spirit of ‘76’ i svih kasnijih životnih pogrešaka u naslovnoj stvari pa čak i istaknuli svoj predizborni program za predsjedničku utrku u duhovitoj ‘How To Shake Hands’. Ipak, stvari koje kva­litetu albuma podižu na višu razinu su sve redom polagane ‘romantične’ ‘Emily Dickinson’, ‘Lorelei’ i funky ‘In Walks Barbarella’. A Clutch je defini­tivno jedini band koji se uopće usudi uglazbiti – kulinarski recept. ‘Hot Bottom Feeder’ riječ po riječ sadrži potpune upute za pripremu lokalnog specijaliteta – polpeta od rakovica. Band uskoro stiže na europsku turneju, preporučam da ih ne propustite 9. pro­sinca u zagrebačkoj Tvornici Kulture. Sljedeći vikend donio nam je dugo­iščekivani novi album favorita under­ground doom scene, ‘Existential Void Guardian’ liverpulskog trojca CONAN.

Kolumna loših odluka

O žestini njihovog zvuka dovoljno govori i njihov osobni opis svojeg zvuka – ‘pećinski borbeni doom’. Zatvorite oči i prisjetite se Schwar­zeneggera u svojim najboljim godi­nama kako u krznenim mudantama svojim mačem komada vojsku Thulsa Dooma – glazba koju vaš slijepoočni režanj reproducira u pozadini defini­tivno je jedna od šest odličnih stvari na ovom, njihovom četvrtom po redu, albumu. Varirajući od sporijeg malo ljutitog tempa na ‘Prosper on the Path’ do žestokog jako ljutitog ‘Volt Thrower’, album stiže kao naručen za vožnju kroz Gruž četvrtkom ujutro. A prije par dana iz Quebeca je stigla i treća ovotjedna preporuka – legen­darni VOIVOD izdali su svoj četrnaesti studijski album ‘The Wake’. Na sceni već skoro četiri desetljeća, Voivod je od samog početka bio žanr za sebe. Još prije trideset godina, kad sam se prvi put susreo sa ‘Killing Technology’, ‘Dimension Hatröss’ i ‘Nothingface’ (jedini album koji je polučio bilo kakav komercijalni uspjeh) bilo je jasno da u rukama imam unikatan band koji rede­finira granice metala.

Kolumna loših odluka

Oduvijek sam smatrao da ako Borg sluša(ju) glazbu, ta glazba je diskografija Voivoda, s nevjerojatnom kombinacijom thrash-prog dionica koje kao da emaniraju iz neke daleke neutronske zvijezde. Na gravitacijskim valovima Michel Lan­gevin, Denis Belanger i ekipa donose osam vrhunskih stvari zaokruženih u konceptualni apokaliptični svijet pokoravanja ljudske rase od strane malevolentnih bića, iz kojih je nemo­guće kvalitetom izdvojiti pojedinačne pjesme. Od početne ‘Obsolete Beings’, preko ‘The End of Dormancy’ pa sve do zaključne dvanaesto-minutne ‘Sonic Mycelium’, u skoro sat vremena pro­življavamo ovu kataklizmičku storiju.

Stoga, pokrenite svoju omiljenu strea­ming aplikaciju, i niti slučajno ne pro­pustite ova tri rujanska diskografska dragulja.

FOTO:

Clutch – facebook
Voivod – www.voivod.net
Conan – www.hailconan.com 

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist