Aktualno

Kojim se temama ove godine bavi Dubrovačka ekonomska konferencija?

Kojim se temama ove godine bavi Dubrovačka ekonomska konferencija?

Na 23. međunarodnoj Dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji, koja se u organizaciji Hrvatske narodne banke od 4. do 6. lipnja održava u Grand Villi Argentina, okupili su se ugledni znanstvenici sa svjetskih sveučilišta, predstavnici najvažnijih međunarodnih financijskih institucija, središnjih i poslovnih banaka te drugi domaći i inozemni akteri gospodarske politike.

-Ovogodišnja konferencija bavi se temama koje smatramo zbilja aktualnima. Čuli smo glavno predavanje gospodina Hyung Song Shina koji je govorio o ulozi dolara na svjetskim tržištima, jer se prema njemu određuje apetit za rizik u razvijenim, a pogotovo u nerazvijenim ili zemljama u razvoju poput Hrvatske. Kanal kroz tečaj dolara ili eura prema valutama zemalja u razvoju je taj koji određuje apetit ulagača za rizik u investiranju u te zemlje i njihove valute – izjavio je tom prilikom guverner HNB-a Boris Vujčić.

Kao još jednu od tema konferencije Vujčić je istaknuo pitanje što učiniti kako bi se ponovno pojačala konvergencija zemalja centralne i istočne Europe zemljama razvijene Europe.
-Nakon krize 2008. godine ta se konvergencija usporila pa je po našem mišljenju potrebno provesti strukturne reforme, odnosno one stvari koje su teže nego prvi potezi u tranziciji. Time bi se pojačala konvergencija, čime bi zemlje središnje i istočne Europe što prije mogle doći blizu standardu života razvijene Europe – istaknuo je Vujčić.

-Jedan od panela bavi se mogućnostima budućnosti Europske unije temeljeno na papiru Europske komisije, a kojim se predlaže nekoliko različitih mogućnosti. Prva je da se nastavi kao dosad, druga da se ide u sustav tzv. Europe više brzina, gdje će neke zemlje moći brže ići u integraciju, a druge će moći ići sporije ili izabrati kojom brzinom žele ići, te treća gdje se ide u punu integraciju i monetarne i fiskalne unije u smjeru federeativnog uređenja Europe – rekao je Vujčić.

Pročitajte još

Gradonačelnik Franković čestitao pravoslavni Uskrs

Dulist

Vatrogasci, sretan vam dan vašeg zaštitnika!

Dulist

Tko sve ima pravo na besplatni smještaj uz bolesno dijete?

Dulist