Politika

Koeficijenti za obračun plaće izazvali razdor među ravnateljima i ‘koalicijskim’ partnerima

Koeficijenti za obračun plaće izazvali razdor među ravnateljima i 'koalicijskim' partnerima

Visina koeficijenata za obračun plaće ravnatelja ustanova u kulturi izazvala je burnu raspravu na Gradskom vijeću. Željko Rahuž pitao je zašto imamo četiri muzeja, svaki sa svojim ravnateljem, pravnom službom, tajnicom…
Vijećnica Katarina Doršner rekla je kako je kulturu teško vrednovati te da ju zabrinjavaju kriteriji po kojima su ustanove, za obračun koeficijenata, svrstane u kategorije.
Naime, prva kategorija obuhvaća koeficijent za obračun plaća ravnateljima ustanova Dubrovački muzeji, Dubrovačke ljetne igre i Zavod za obnovu Dubrovnika i iznosi 4,45. Druga kategorija obuhvaća koeficijent za obračun plaća ravnateljima ustanova Kazalište Marina Držića, Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovačke knjižnice i Umjetnička galerija Dubrovnik i iznosi 4,15. Treća kategorija obuhvaća koeficijent za obračun plaća ravnateljima ustanova Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, Dom Marina Držića, Prirodoslovni muzej Dubrovnik, FA Linđo i Kinematografi Dubrovnik i iznosi 3,95.
-Ako pravilnik govori o kategorizaciji ustanova, bojim se da smo neke svoje previše vrijedne ustanove proglasili ustanovama druge kategorije – izrazila je svoju bojazan vijećnica.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako ravnatelji jedini nisu dotaknuti povećanjem plaća.
-Iznenadila me je činjenica da su se ravnatelji između sebe počeli krivo gledati. Zašto ja nisam u prvoj kategoriji? Prva kategorija su Dubrovačke ljetne igre, kojima su suosnivač država i Grad. I u Zavodu za obnovu država ima svoju značajnu ulogu te najveća ustanova po broju zaposlenika Dubrovački muzeji. Intencija su bila veća financijska primanja za sve, ali na način da ih se stupnjuje – objasnio je gradonačelnik napomenuvši da se ne želi obezvrijediti nijedna od ustanova. Uzet je broj zaposlenika i opseg posla.
-Vijećnik Raguž je u pravu, ali za to će trebati vrijeme za donijeti ključne odluke. Sve je to prije i postojalo – rekao je te podsjetio kako su Ljetne igre, Orkestar i Kazalište prije bili jedna ustanova.
Vijećnik Marko Potrebica rekao je kako su sva tri razreda koeficijenata sramotno niska.
-Treća kategorija je 10 ili ispod 10 tisuća kuna plaće – rekao je Potrebica te istaknuo kako je odluka izazvala prijepore jer se ravnatelji osjećaju kao ravnatelji prvog, drugog i trećeg reda.
Maro Kristić rekao je kako postoje veliki nesrazmjeri u plaćama onih iz upravljačkih struktura tvrtki i onih koji rade na ulici. Smatra da se tom temom vijećnici trebaju hitno pozabaviti.
-Broj zaposlenih ne može biti kriterij. 11 godina se nisu dirale plaće ravnatelja u kulturi. Svaka čast da je to gradonačelnik pokrenuo, da im se dignu plaće. Neka predloži koeficijente, ali ne na način da ih ovako seciramo. Kakvu ste analizu napravili? Nikakvu – rekao je Pero Vićan. Dodao je kako nema ni turizma bez kulture.
-Treba im dignuti plaću, koliko u to neću ulaziti – dodao je te istaknuo kako DDS neće podržati prijedlog. Rekao je da bi podržao svaku gradonačelnikovu riječ da se ne ovdje ne govori o kulturi.
Gradonačelnik je rekao kako razumije raspravu vijećnika.
-Vjerujem da svi vi razmišljate u sličnom smjeru, ali vas puno vode emocije. U ovom se poslu ne vodimo emocijama već moramo biti hladni k’o šprice kad donosimo odluke. Brojke su egzaktna znanost. Imamo predloženi akt našeg upravnog odjela i pročelnice Julijane Antić Brautović, ako vam ne odgovara, reći ćete kako vam odgovora. Nemojmo se kod donošenja odluka voditi isključivo i jedino osjećajima – poručio je vijećnicima Franković.
-Svi ovi novci neće doći s neba nego iz proračuna Grada. I zašto se ne slažem da ravnatelj ima plaću veću od pročelnika. Jer mu je pročelnik nadležna osoba – naveo je gradonačelnik.
-Stremimo tome da svaki od naših ravnatelja ustanova u kulturi želi biti pročelnik. Želimo izvrsnost i da to bude njihov cilj i da se dokazuju svakodnevno – rekao je.
Pročelnica Antić Brautović rekla je kako se ovdje ne govori o konkretnim imenima onih koji su trenutno na čelu ustanova, već o složenosti poslova čelne osobe ustanove s obzirom na propozicije te ustanove.
Vićan je rekao kako se žestoko protivi svrstavanju ustanova u razrede.
-Ravnatelji uopće ne moraju biti umjetnici. Njihov je posao menadžerski i nije isto voditi 80 i 10 ljudi – smatra Ivan Maslać.
Petra Marčinko rekla je kako cijeni sve ustanove, ali smatra kako se mora menadžerski gledati na ovu problematiku.
-Zalažem se da deset ustanova ima isto, a da dvije imaju poseban status, Dubrovačke ljetne igre i ZOD, s menadžerskim ugovorom za ostvarenje programa i da imaju značajan bonus – iznio je prijedlog Andro Vlahušić.
Prijedlog odluke je prihvaćen, iako su protiv njega bili vijećnici DDS-a, dok je DUSTRA ostala suzdržana.

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist