Aktualno

Kod Šipana ulovljena nova vrsta ribe, Antolović: ‘Nije jestiva’

akvarij antolovic 2

U Jadranu je pronađena nova vrsta ribe. Ulovio ju je ribar kod otoka Šipana, a struka upozorava da nije jestiva, donosi Dnevnik.hr.

-Radi se o Tetragonurus cuvieri, vrsta koja živi u Atlantiku i Pacifiku, zabilježeni su ulovi i nalazi u zapadnom Mediteranu, ovo je prvi zabilježeni nalaz u Jadranu. Ono što je zanimljivo je da nije jestiva, ne znači da je otrovna, ali nije jestiva. Ukoliko se bude češće lovila trebali bi slikati i pitati, generalno sve ribe koje se ulove, a ne znaju što je da pitaju prije nego je konzumiraju – poručio je Nenad Antolović s Instituta za more i priobalje u Dubrovniku.

Postavlja se pitanje zašto imamo sve više novih invazivnih vrsta u Jadranskom moru.

-Zadnjih par desetljeća Jadran se zagrijava i dolaze vrste koja preferiraju toplija mora, preko Sueskog kanala i preko Gibraltara. Zadnje vrijeme imamo i lion fish, ribu lav koja je dosta opasna, ima otrovne bodlje, lijepo izgleda. Veliki je problem za lokalno područje, uništava ribe koje tu žive, hrani se njima i na taj način su te nativne vrste u opasnosti da će ih biti sve manje i manje – upozorio je Antolović.

-To je globalni problem, more je sve toplije i toplije, možemo očekivati promjene u ekosustavu, ne samo od riba već i od planktonskih vrsta, što može utjecati na srdele, dolazi do poremećaja. Jadran nije kakav je bio prije 30 godina, u skorijoj budućnosti će se promijeniti, mijenja se, bit će drugačiji – objasnio je stručnjak i dodao da smjer u kojem smo krenuli nije dobar.

Pročitajte još

MIGRANTI UKRALI VOZILO IZ SELA LOVORNO Policija upozorava: Konavljani, zaključavajte vozila!

Ivana Mijić Vulinović

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je sutra bez struje?

Dulist

U godinu dana ‘ulovljeno’ gotovo 5 tisuća krivotvorenih novčanica eura

Dulist