Aktualno

NIKOLA DUPER Pokažimo danas na Stradunu da vaterpolo nije na popisu sportova pod ‘ostalo’

reprezentacija vaterpolo hvs
match Croatia - Japan Men Water Polo during the 20th World Aquatics Championships at the Marine Messe Hall B in Fukuoka (Japan), July 21th, 2023.

Tužan nakon dočeka vaterpolista u Zagrebu, Nikola Duper je napisao tekst koji prenosimo u cijelosti.

‘Hrvatska je treći put prvak svijeta. Dogodilo se to u godini kada je većina vaterpolskih znalaca sumnjala u mogućnosti ove momčadi. Dogodio se ulazak u polufinale deseti put u zadnjih 11 svjetskih prvenstava, u godini kada više nemamo igrača koji će odnijeti nagradu najboljeg na turniru. Ali zato imamo sjajnu momčad i izvanrednog trenera. Osim Tucka tu je i cijeli stručni stožer s već legendarnim Kuterovcem koji samozatajno radi posao koji samo rijetki mogu prepoznati i cijeniti. Sve u svemu jedna divna priča, zahvaljujući kojoj smo u svijetu prepoznati dugi niz godina. Unatoč tome vaterpolo je na popisima sportova pod ‘ostalo’.

Bio je vaterpolo pod ‘ostalo’ i na dočeku svjetskih prvaka u Zagrebu. Valjda broj ljudi na dočeku mora biti proporcionalan zaradi vrhunskih sportaša. Pa će tako zlatni vaterpolisti dobiti za ovu medalju 74 tisuće eura, koje će podijeliti 15 igrača, članovi stožera i savez. Uz to svaki igrač će dobiti od Vaterpolskog saveza oko 16 tisuća eura. Svakome je jasno da su prihodi u sportu proporcionalni interesu, odnosu novcu koji se oko njega ‘vrti’, ali možemo li odati priznanje – koje ništa ne košta – bez obzira na financijske učinke? Možda i zato što se nitko od ovih mladića neće obogatiti s naporima koji graniče s bolom u sportu kojeg mnogi smatraju među najtežima na svijetu?

Naravno, uvijek će se pojaviti dežurni pametnjaković koji će izgovoriti ili napisati, najgluplju frazu o vaterpolu ikada: ‘Pa ozbiljan vaterpolo igra svega nekoliko zemalja na svijetu.’

Sve i da je tako, postojao bi razlog za to.

Naime, ne može svatko igrati vaterpolo, a ako nikada niste, skočite u bazen ili u more pa probajte. Ustanovit ćete da se lopta neće dokotrljati do vas. Kada je uzmete u podignutu ruku, ako uspijete, potonuti ćete barem do nosa. Pokušajte primiti loptu, a da vam ne ispadne. Pokušajte samo dobaciti do gola s udaljenosti od 3-4 metra, znajući da se kazneni udarci pucaju s 5 metara. A niste još pokušali otplivati do protivničkog gola, organizirati napad i postići pogodak, sve to u 20 sekundi.

Nakon ovog malog eksperimenta sljedeći put ćete gledati vaterpolsku utakmicu s više poštovanja i sigurno ćete se doći pokloniti mokrim gladijatorima. Zato mi, koji manje više svi znamo što je vaterpolo, otiđimo danas na Stradun u 16.30 pozdraviti naše mladiće koji su pokorili vaterpolski svijet i učinili nas još jednom ponosnima. Pokažimo Zagrebu kako se cijene i pozdravljaju vrhunski sportski rezultati.’

Pročitajte još

PROVJERITE POLICE Još jedna morska sol povučena s tržišta

Dulist

Meteorolog: ‘Do kraja svibnja promjenjivo, a ljeto će biti toplije od prosjeka uz moguće suše’

Dulist

HRVATSKA DRUGA PO INFLACIJI Maslinovo ulje u travnju skuplje 61,4 posto!

Dulist