Kultura

Književna večer Mira Gavrana u dvorani Ivana Pavla II

Hrvatski književnik Miro Gavran ponovno je, poslije tri godine, gost Ogranka Matice hrvatske Dubrovnik. Književna večer Mira Gavrana održat će se u utorak, 28. rujna, u 18 sati u dvorani Ivana Pavla II. (samostan sv. Klare).

Ovog puta će predstaviti dvije svoje knjige: ‘ODABRANE DRAME 2001.-2021.’, u kojoj je na 480 stranica njegovih 9 dramskih tekstova nastalih u protekla dva desetljeća, uz pogovor vodećeg makedonskog suvremenog književnika Venka Andonovskog, te 13. hrvatsko izdanje romana ‘JUDITA’ uz koji je tiskan i istoimeni Marulićev ep, ali i biblijska epizoda o neobičnoj heroini, a sve zajedno popraćeno komparativnim pogovorom sveučilišne profesorice Cvijete Pavlović. Gavranova ‘Judita’ je uz ovih 13 izdanja na hrvatskom imala i 12 izdanja u prijevodima diljem svijeta. Stoga je ovo prilika da OMH u Dubrovniku obilježi i veliku obljetnicu oca hrvatske književnosti Marka Marulića koji je svoju Juditu napisao 500 godina prije Gavranove Judite. Prvo izdanje Marulićeve Judite objavljeno je prije točno 500 godina 1521. godine, 13. kolovoza u Mlecima.

Predstavljačice Gavranova književnog i dramskog stvaralaštva bit će sveučilišne profesorice dr. Slavica Stojan i dr. Mirjana Polić Bobić, koje će nastojati približiti publici Gavranov dramski i prozni rukopis te u razgovoru s autorom zaviriti u njegovu spisateljsku radionicu. Književno djelo Mira Gavrana (1961.) prevedeno je na 41 jezik, knjige su mu imale više od 250 različitih izdanja u domovini i inozemstvu, po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera na svim kontinentima a njegove predstave je vidjelo više od 4 milijuna gledatelja. Vjerojatno je jedini živući dramatičar na svijetu kome su u čak 5 zemalja upriličili kazališni festival (GavranFest) na kome se izvode predstave nastale prema njegovim kazališnim tekstovima.

 

Pročitajte još

Monografija ‘ANTUN MASLE’ Igora Zidića: Novo čitanje opusa dubrovačkog umjetnika

Dulist

[‘KRVAVA SVADBA’] Poetski stilizirani jezik Federica Garcíe Lorce prvi put na Igrama

Dulist

Suzvučje sjajnih ansambala Antiphonus i Concerto dei venti očaralo Dvor

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija