Grad

Knez i UNESCO – partneri u rušenju Grada!

Knez i UNESCO – partneri u rušenju Grada!

Ujedinjeni narodi  (U.N. Organization)

Ujedinjeni Narodi su kredibilna i časna organizacija. Hrvatska je stalni član i sudjeluje u njenom financiranju. U tijelima UN-a rade tisuće vrijednih djelatnika, u nizu specijaliziranih organizacija i agencija. Od FAO-a do WHC-a. Tu je i UNESCO… Zapošljavaju vojsku birokrata. Oni svojim stručnim radom moraju opravdati vlastito i UNESCO-ovo postojanje. Zadatak je izazovan, pogotovo danas kad UN dobiva umanjena sredstva. Bilo je i za očekivati da ćemo se i mi u Gradu susresti s raznim kvalitetama njihovih predstavnika. Međutim, nismo očekivali posjet astrologa. Grad u svojoj povijesti nastajanja predstavlja fenomen kontinuiteta urbanog razvoja kroz stoljeća, i zato je dobio status WHC-a. A ne po zvijezdama i horoskopu. UNESCO je zadužen za očuvanje tih vrijednosti. Grad je za njih modus vivendi postojanja. Stoga zabrinjava nebriga. Partnerski odnos gradskog kneza osuđenika za kriminal na poslu i UNESCO-ove inspektorice astrologinje i njihove odluke da donose laičke procjene vezane za očuvanje kulturne baštine Grada su u suprotnosti s poveljama UN-a o zaštiti svjetskog kulturnog nasljeđa.

 

Grad WHC

Europa ima tri grada u cjelosti uvrštena u registar W.H. (World heritage). Grad ispunjava uvjete autentičnosti i integriteta gradskih sadržaja (spomenika) kao naselje u razvojnom kontinuitetu od stvaranja do danas. U cijelosti je očuvan i stoljećima se nije mijenjao. Zadovoljava UN Established charter C I. II. III. za povelje WHC-a i tako je zaštićen. Sve urbane promjene u razvojnom procesu Grada i okolice se registriraju. Status WHC-a podložan je revizijama. Tako nam se dogodilo da je 1994. godine za ratna rušenja spomeničke baštine UNESCO promijenio status WHC-a u WHC in danger, da bi našom stručnom rekonstrukcijom i povratkom građana u Grad 1998. UNESCO ponovno vratio status.

 

Strategija održivosti

Kako bi se WHC održao budući razvoj treba prilagoditi autohtonom kontinuitetu povijesno-kulturnog naslijeđa. Nastavak autentičnog živog Grada je obavezan uvjet. Svi megaprojekti planirani od kneza i podržani od UNESCO-ovih predstavnika djeluju na opstojnost kontinuiteta potrebnih životnih uvjeta, jer se njihovom izgradnjom drastično povećava opterećenje na već preopterećenu jezgru, što rezultira gubitkom antropoloških uvjeta za život.  Mrtav grad ne može biti WHC!

 

Knez i UNESCO ruše WHC

Objava UNESCO-ove astrologinje da Društvo prijatelja dubrovačke starine obnavlja spomenike na neprimjeren način i s neprimjerenim materijalima (8. travnja 2016.) je običan nonsens. Kako drukčije objasniti ponašanje partnera (gradskog osuđenog kneza i UNESCO-ovog astrologa)?  Ja to vidim kao udruživanje u neetičko društvo s ciljem da se degradira institucija koja stručno radi na održavanju i restauraciji spomenika kulture posljednjih 50 godina.  Kako ocijeniti nekog tko umjesto stručnih argumenata koristi klevetu? Znanost poštuje raznolikost izvornog istraživanja i razne metode restauriranja spomenika kulture. Međutim, partneri se ne bave znanošću. Laici su. Osuđeni knez planira posegnuti za više i tuđe, i kao kamikaza srlja oduzeti sve prihode DPDS-a namjenjene obnovi spomenika i koristiti ih za svoje sulude projekte. Partnerima obnova Orlandovog stupa, najstarije sačuvane javne skulpture u Gradu, nije dobra. Građani su spomenik utemeljili 1396. a do danas je u izdanju kakvog ga je Bonino de Milano isklesao 1418. godine. Profesionalci su ga održavali 600 godina. On je danas nositelj zastava, ponosa i svih naših uspomena. A blista jer su ga obnavljali kredibilni i pošteni i iznad svega profesionalci is DPDS-a. Stoga su klevete bez stručnih objašnjenja na račun DPDS-a primjer nepoštenja i laičkog diletantizma i ne idu im na čast.

 

UNESCO i megaprojekt

Stiglo je izvješće UNESCO-a. Kaže se da je izgradnja golfa i mega naselja na Srđu za njih prihvatljivo (8. travnja 2016.). Možda bi i za mene bilo da je u granicama od 110 Ha i planiran sportsko rekreativni park s vilama, po mjeri Grada,  kako se ne bi narušile ambijentalne vrijednosti prostora i tradicije lokalnog građenja. Ovako je megaprojekt novog naselja na Srđu ludost jer je ekonomski potpuno neodrživ. Ako netko misli drukčije neka to dokaže studijom ekonomske opravdanosti. Za planiranu parcelizaciju na 300 + Ha s modernim vilama i apartmanima danas nema tržišta. Država i Grad – građani neće plaćati infrastrukturne troškove za projekte koji nemaju ekonomsku budućnost. Oni će propasti, a mi građani ćemo otplaćivati dugove. Neka Razvoj Golf dokaže ekonomsku održivost projekta ili plati svoju infrastrukturu pa onda mogu nastaviti priču o golfu.

 

Luka Lazareti i emigracije iz Grada

Današnje demografsko stanje u Gradu je prešlo kritičnu točku. U njemu živi 700+ stanovnika. To je 16 posto od normalnog broja. Grad nije više živo naselje. Njegov WHC status je narušen. Posljedice možemo očekivati. Diletanti UNESCO-a preporučuju izgradnju Lazareta za prijem putnika sa kruzera (8. travnja 2016.) kako bi se brže i više punio, što bi dodatno opteretilo gradsku jezgru. Kad UNESCO-ovi inspektori nisu mogli u ratu isprazniti Grad oznakama na spomenicima kulture da pijane maljutke ne promaše cilj, sad misle da mogu pa se služe metodama agresivnog opterećenja prostora jezgre. Tako stimuliraju procese pretvaranja građana u emigrante.

Eto, što ne može maljutka, mogu osuđeni knez i UNESCO!

 

Tekst: Milan Karlovac

Pročitajte još

Asfaltira se Ulica Marina Kneževića u Novoj Mokošici

Dulist

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović