Grad

IGRA PRIJESTOLJA Ako je zagrebački tron original, što onda mi imamo na Lokrumu?

IGRA PRIJESTOLJA Ako je zagrebački tron original, što onda mi imamo na Lokrumu?

Ovog vikenda Zagrepčani su u sklopu manifestacije ZmaJurjevo dobili priliku zasjesti u Željezno prijestolje iz kultne HBO-ovog serijala ‘Igra prijestolja’.

Kako se moglo saznati, riječ je o jedinoj europskoj originalnoj replici, teškoj 160 kilograma, a čija je izrada koštala 170 tisuća kuna. U Zagreb je stigla suradnjom udruge Čuvari Grada Zagreba i produkcijske kuće HBO.

Ta informacija pobudila je interes onih fanova koji su do danas bili uvjereni kako je jedina originalna replika Željeznog prijestolja primjerak izložen u tzv. Centru za posjetitelje u Benediktinskom samostanu na Lokrumu. Ako su Zagrepčani zaista u pravu, čime se onda mi u Gradu dičimo?

Podsjetimo, još u lipnju 2014. godine replika Željeznog prijestolja je prvi put stiglo u Dubrovnik, a bilo je postavljena ispred palače Sponza. Za pretpostaviti je da je riječ o istom prijestolju kao u Zagrebu, budući da je u oba slučaja sve bilo pod pokroviteljstvom HBO-a. Ne treba posebno napominjati kako je priliku za promociju i slikavanje iskoristio i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, koji se rado pred fotografima gnijezdio u tvrdoj stolici iz filmske fantazije, koja mu je očito zagolicala maštu.

Tako je krajem travnja 2015. godine Vlahušić na sva zvona najavio ponovni dolazak Željeznog prijestolja u grad, ali ovaj put ‘kao stalni izložak koji treba podići turističku vrijednost Dubrovnika’.

-Ovo ljeto početkom lipnja na Lokrumu u samostanu gdje se snimao dio GOT-a originalno, bit će smješteno jedino originalno prijestolje GOT-a koje ostaje trajno, kupili smo ga za male novce, znači HBO nam ga je dao – izjavio je tada Vlahušić. Niti dva dana kasnije u službenoj izjavi produkcijska kuća HBO tu je Vlahušićevu izjavu nazvala ‘neistinitom’. Iz Gradske uprave tada su se ispravili i kazali kako su ‘pregovori još uvijek u tijeku’, a Vlahušić objasnio kako će na Lokrum stići ‘jedno od više originala sa snimanja’. Krajem srpnja uslijedio je vrhunac – promocija tog ‘jednog od originala’ na Lokrumu, navodno pristiglog iz New Yorka. Pitanje koštanja samog trona, kao i uređenja tog Centra postavljeno je više puta, ali su odgovorni brojke skrivali kao zmija noge. Kasnije je u medijima obznanjeno kako je dubrovačko prijestolje navodno koštalo 200 tisuća kuna, dakle nešto skuplje od zagrebačkog.

Inače, uz lokrumsko, u Dubrovniku postoji barem još jedno Željezno prijestolje, i to u jednoj suvenirnici u Boškovićevoj ulici prema Vratima od Buže. Čini se stoga kako je lokrumsko prijestolje daleko od originala, ‘jednog od originala’ ili ‘originalne replike’. Najvjerojatnije je tek još jedna ‘čorbine čorbe čorba’.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist