Politika

KLGB SRĐ JE GRAD, NOSITELJA LJUBOMIRA NIKOLIĆA Dubrovnik treba predah od predatora na prostor i vrijedne resurse

KLGB SRĐ JE GRAD, NOSITELJA LJUBOMIRA NIKOLIĆA Dubrovnik treba predah od predatora na prostor i vrijedne resurse

Mi smo rijetka politička opcija koja ne ovisi o četiri godine mandata i koja ne živi od politike. To se i vidi u našem političkom djelovanju. Dubrovnik mora izbjeći ishitrena i kratkoročna rješenja, Dubrovnik treba predah od predatora na prostor i vrijedne resurse kojima raspolažemo. Naše ćemo djelovanje usmjeriti prema razvoju strategija održivog razvoja grada, s naglaskom na dugoročnost i oslanjanje na vlastite snage u svim fazama razvoja.

Kjučne teme za grad

1. Prostorno planiranje
Grad treba izraditi cjelovit plan urbanističkog razvoja. To konkretno znači da moramo staviti moratorij na postojeći Generalni urbanistički plan (GUP), izraditi novi GUP te provesti moratorij na nove koncesije za javne površine. Sve ovo moramo napraviti kako bismo pravilnik o njihovu korištenju i kriterije uskladili s krovnim Planom upravljanja koji je u izradi. Grad mora težiti razvoju svih gradskih naselja, s posebnim naglaskom na Mokošicu koju moramo prestati smatrati spavaonicom na kraju grada.

2. O Srđu
Obuhvat sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i hotelsko-apartmanskim naseljem treba vratiti u prvotni obuhvat od 100ha. Prostor na Srđu treba oblikovati za ono što je prostornim planovima i bio namijenjen: sportsko-rekreacijski centar otvoren građanima, s javnim sadržajima, tvrđavom Imperial kao središnjim mjestom važnog povijesnog fortifikacijskog kompleksa, Muzejom Domovinskog rata sa stalnim izložbenim i nužnim komercijalnim sadržajima u kojima se nude proizvodi braniteljskih udruga, autohtona gastro i suvenirska ponuda grada i okolice.

3. Lučki terminal u Gružu
Najvrjedniji maritimni resurs grada ne smijemo dati nekome na upravljanje na 40 godina, posebno ako je to napravljeno tako da su brojne činjenice iz tajnih predugovora skrivene od javnosti. Grad Dubrovnik mora poticati Luku Dubrovnik kao koncesionara jer je samo ovako moguće održati prosperitet naše zajednice i zajednički razvijati infrastrukturu i sam projekt. Samo aktivno sudjelovanje Grada, upravljanjem budućim terminalom, može osigurati usklađivanje s gradskom infrastrukturom (prometnom i komunalnom).

4. Gospodarenje otpadom
Odabir tehnoloških rješenja u procesu gospodarenja otpadom treba prepustiti stručnoj javnosti. Grad, zajedno sa susjednim općinama, mora odustati od jednog glomaznog centra za odlaganje otpada u Lučinom Razdolju i mora naći lokacije za postrojenja za razdvajanje i recikliranje otpada, kao i više manjih centara za zbrinjavanje po načelu blizine.  U isto vrijeme mora težiti postupnom potpunom prestanku odlaganja otpada, potpunoj oporabi i recikliranju (zero waste koncept). U tom smislu ključna je uloga građana i pravnih subjekata u procesu razdvajanja otpada koji bi se trebao događati na mjestu nastanka otpada. Na taj bi se način stvaratelje otpada aktivno uključilo u proces njegova zbrinjavanja.

Birači svih svjetonazora učinili bi veliku uslugu domovini i gradu kada bi napokon svojim glasovima prestali nagrađivati političke pokrovitelje lopovluka.

LJUBOMIR NIKOLIĆ
Rođen sam u Dubrovniku 1970. godine. Diplomirani sam inženjer elektrotehnike, zaposlen u privatnoj tvrtki u sektoru informacijsko komunikacijskih tehnologija. U 25 godina iskustva u struci, sedam sam godina proveo kao vanjski suradnik predavač na Sveučilištu u Dubrovniku.

Smatram da je dužnost svakog pojedinca, svojim znanjem, vještinama, energijom i vremenom, dati doprinos izgradnji boljeg svijeta. Takvim ćemo doprinosom promijeniti uvriježeni stav o politici kao sredstvu osobnog probitka, mjesta na kojem se zadovoljavaju interesi određenih skupina, a na štetu građana. Budućim generacijama u naslijeđe moramo prenijeti iskonske ljudske vrijednosti, iznimno kulturno nasljeđe i vrijedne resurse.

Dosljednost, upornost, povjerenje, međusobno uvažavanje i nevjerojatna energija koja krasi ljude s liste Srđ je Grad okupljene oko ovih plemenitih ideja, jamstvo su da to možemo napraviti.

PROMO

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist