Politika

KLGB SRĐ JE GRAD ‘Iskustvo življenja u Dubrovniku veoma je različito od slike koju javnosti predstavlja vladajući HDZ’

KLGB SRĐ JE GRAD 'Iskustvo življenja u Dubrovniku veoma je različito od slike koju javnosti predstavlja vladajući HDZ'

Iz KLGB Srđ je Grad poslali su priopćenje o projektu ‘Respect the City’.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Mediji izvještavaju o sjajnim Gradonačelnikovim prezentacijama upravljanja gradom s međunarodnih skupova, o izvrsnoj suradnji Grada s CLIA-om, o smanjenju gužvi. Dubrovnik je preko noći postao primjer uspješnog upravljanja u turizmu i grad s izvrsnom kakvoćom življenja.

Uistinu, u svijetu alternativnih istina sve je moguće, pa i to da neki više vjeruju medijima nego vlastitim očima. Iskustvo življenja u gradu Dubrovniku, međutim, veoma je različito od slike koju javnosti predstavlja vladajući HDZ i, na žalost, nije po građane ništa bolje od iskustva građana u doba vladavine prethodnog gradonačelnika. Dobili smo doduše novi zvučni hashtag Respect the City, ali je ostalo ono isto staro vlahušićevsko F*ck the Citizens.

Nažalost, nešto više se niti ne može očekivati od vlasti kojoj bi bilo kakav razvojni koncept utemeljen na viziji, strategiji, planiranju i održivosti otpilio klijentelističku granu na kojoj sjedi. Stoga ne čudi da HDZ probleme uzrokovane nedostatkom strateškog upravljanja u ključnoj gospodarskoj djelatnosti, nepostojanjem vizije razvoja i konkretnih implementacijskih planova pokušava ‘riješiti’ ad hoc potezima i spretnim medijskim manipulacijama.

Činjenicu da po pitanju kvalitete života građana iza Respect the City stoji jedno veliko ništa umotano u medijski celofan od pozlate ilustrirat ćemo s par primjera. Prvi je količina buke unutar zidina.

U nastavcima slijede i drugi primjeri.

Pričica prva: Buka u povijesnoj jezgri
Grad koji upravlja procesima svakako posebnu pozornost daje i kvaliteti života građana i posjetitelja s obzirom na razine buke propisane zakonom. Zakon kaže kako je u zonama mješovite pretežno stambene namjene dozvoljena razina buke 55 dB danju, odnosno 45 dB noću.

Znate li kolike su te vrijednosti unutar zidina? Znaju li odgovorni u Gradu Dubrovniku?

I dok običan građanin to ne treba znati, odgovorni u Gradu bi trebali. Ali, kako bi znali, kad nisu niti mjerenja izvršili!

Stoga su se građani Gradskog kotara Grad sami organizirali (čemu uostalom i služi Gradski kotar!) i proveli mjerenja od srpnja do rujna ove godine.

Petnaestero volontera je u navedenom razdoblju amaterskom opremom mjerilo razine buke na pojedinim lokacijama tijekom cijelog dana. U 1500 provedenih mjerenja, razina buke je u 81 % slučajeva bila iznad zakonom propisanih granica.

Najviše kršenja dozvoljenih vrijednosti ima tijekom večeri i noću, kada iznosi prelaze i 80 dB, ali i tijekom jutra (dakle kada nema kruzera, niti autobusa na Pilama, ali ima niza primjera kršenja odrebi o komunalnom redu).

Vizualizaciju prikupljanih podataka s točkama najvišeg intenziteta i učestalosti kršenja zakonskih propisa u ovom području možete naći na ovdje.

Što s ovim podacima?
Ništa. Očekujemo da HDZ nastavi pričati bajke. Oni koji Dubrovnik ne žive, a kojima su grad i građani samo resurs i dalje će vjerovati bajkama o kvaliteti života za naslovnice. Što se nas tiče, ista ćemo mjerenja obaviti i sljedeće godine.

KLGB Srđ je Grad’

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist